Gemeente Dongen

Regionale aanpak Brom Effe Normaal tegen onveilig en asociaal rijgedrag

Publicatiedatum: 21-9-2010

Op 28 september wordt er om 15 uur op het politiebureau Wilhelminapark (Tilburg) een bijzondere bromfietscontrole gehouden. Deze controle is de officiële doorstart van het project Brom Effe Normaal in de GGA-regio Midden-Brabant.

Dit project confronteert jongeren van 12 tot en met 17 jaar met de mogelijke gevolgen van onveilig en asociaal rijgedrag. De GGA gemeenten Tilburg, Goirle, Oisterwijk, Hilvarenbeek, Dongen, Gilze en Rijen, Waalwijk en Loon op Zand werken in dit project samen met de politie Midden- en West-Brabant, het Openbaar Ministerie en Halt Zuid-West Nederland.

Brom Effe Normaal heeft als doel de overlast van scooters en brommers terug te dringen en de leefbaarheid en veiligheid in de regio te vergroten.

Verandering in gedrag
Jongeren die ernstige of meerdere verkeersovertredingen met een brommer of scooter hebben begaan, worden door de politie naar Halt doorverwezen voor het Brom Effe Normaal project. Bijvoorbeeld als een jongere zonder helm op een scooter op een voetpad en door rood licht rijdt.

Bij Brom Effe Normaal krijgt de verkeersovertreder een leer- en werkstraf. Het bijwonen van een voorlichtingsbijeenkomst bij een revalidatiecentrum is onderdeel van de leerstraf. Tijdens deze bijeenkomst vertelt een jongere die zelf verkeersslachtoffer is geweest, hoe het is om in het verkeer zwaargewond te raken en te moeten revalideren.

We staan uitgebreid stil bij de risicos van onverantwoord verkeersgedrag en laten de jongeren via verschillende opdrachten ervaren hoe het is om een ernstige beperking te hebben. In het begin komen ze vaak nonchalant binnen, maar die houding verdwijnt meestal vrij snel. Je ziet dat het ze aan het denken zet. Het project heeft niet alleen een positief effect op de jongeren, maar ook op onze ex-revalidanten. Erover praten is immers een belangrijk middel voor de verwerking van hun ervaringen. Het mes snijdt dus aan twee kanten, aldus Herman Vaessen, verpleegkundige van het Revalidatiecentrum Leijpark in Tilburg.

Naast deze leerstraf krijgt de overtreder ook nog een werkstraf die uitgevoerd wordt binnen de gemeente. Als een jongere uiteindelijk alle afspraken is nagekomen, stuurt Halt een positief bericht naar de politie die de zaak vervolgens seponeert.

Betrokkenheid van ouders
De ouders/verzorgers spelen ook een belangrijke rol bij het project. Het gedrag, het gevaar en de overlast die hun kind met een brommer/scooter veroorzaakte, komt tijdens een gesprek met de ouder(s)/verzorger(s) uitgebreid aan de orde. Ze worden bovendien intensief betrokken bij de evaluatie van het project. Ouderbetrokkenheid heeft namelijk een positief effect op het leerproces van de jongeren.

Integrale aanpak
Brom Effe Normaal werd eerder met veel succes uitgevoerd in Tilburg, Waalwijk, Gilze en Rijen. Om de overlast op dezelfde manier in een grotere regio aan te pakken, werken nu alle gemeenten uit de GGA-regio Midden-Brabant intensief samen met de politie, het Openbaar Ministerie en Halt Zuid-West Nederland. Door deze integrale aanpak heeft het aanpakken van de jeugdige verkeersovertreders duidelijk meer effect.

Voorkomen beter dan genezen
Het project Brom Effe Normaal is niet alleen gericht op de aanpak van overtreders, maar ook op preventie. Er worden posters en folders verspreid op scholen, wijk- , sport- en jongerencentra en andere openbare gelegenheden om jongeren te waarschuwen voor de gevolgen van gevaarlijk verkeersgedrag.