Watersportverbond - KNWV

De EWV bestaat 75 jaar

dinsdag 21 september 2010

Op zaterdag 18 september was er een speciaal programma op de EWV. De EWV bestaat namelijk 75 jaar en dat is reden voor een feestje. Op 13 november is er een speciale feestavond om het 75 jarige bestaan te vieren.

Programma:
Net als 25 jaar geleden was het een geslaagde dag. Om half elf werd het jubileum feestelijk geopend. De hele dag door waren er verschillende activiteiten te doen. De kinderen konden paling roken, verven en springen op het springkussen. Verder kon er gezeild wordt in een optimist en werd er een echte demonstratievoorstelling gehouden met de reddingsboten. Er was een demonstratie houtbewerken en een optreden van ââ Het Gaffeltuigââ. Ook was er de hele dag een speciale
fototentoonstelling: â75 Jaar Enschedese Watersport Vereniging, een terugblikâ. Om 18.00 begon de receptie voor genodigde en oud-leden.Â

Het begin
In 75 jaar is er een hoop veranderd bij de EWV. Op 19 september 1935 is het allemaal begonnen na een toespraak van de eerste voorzitter van de EWV. In die toespraak wees de heer Van Eck op de prachtige omgeving van het Twente-RijnKanaal, de vele mogelijkheden om te kamperen, te vissen, enzovoort. Het lijkt erop dat er sinds die tijd wel wat veranderd is.

Oorlogsjaren
In de oorlogsjaren moest er toestemming worden gevraagd voor een ledenvergadering. In 1942 werd er zelf besloten tot het bouwen van een clubhuis, wat uiteindelijk leidde tot een optrekje van rondhout, planken en veel ramen. De binnenkant was bespannen met doeken waarop schilderijen van zeilpartijen te zien waren.
In de latere jaren waren er vele zeilwedstrijden op het kanaal. Omdat er buiten de zestien-kwadraten geen eenheid was, werd er met boten van sterk uiteenlopende types in een klasse gevaren. Snel en traag, sierlijk en log, alles door elkaar. Maar dan wel met de
wedstrijdbepaling dat elke deelnemer, met elke boot moest varen.

Geweldig impuls
Al jaren kon de vereniging geen nieuwe leden meer inschrijven. In de jaren 80 werd het terrein daarom flink uitgebreid. Nu was er weer ruimte om nieuwe watersporters een plek te geven.. Daardoor kreeg de vereniging een geweldige impuls. Een terrein met een goed hekwerk eromheen en voldoende parkeerruimte.

Toekomst
De club is helemaal klaar voor de toekomst. Natuurlijk staan er nog veel veranderingen op de planning. Maar de belangrijkste taak is ervoor te zorgen dat de club zijn charme niet verliest.

Meer informatie: www.e-w-v.nl