Gemeente Coevorden

sturen en controleren

Gemeenteraad kan gemeentelijke ICT onvoldoende sturen en controleren

dinsdag 21 september 2010

De gemeenteraad van Coevorden is in het verleden onvoldoende eraan toegekomen om de gemeentelijke ICT te sturen en te controleren. Dat concludeert de Rekenkamercommissie Coevorden in haar rapport over de betrokkenheid van de gemeenteraad bij de gemeentelijke ICT. Zij biedt dit onderzoeksrapport op 21 september aan de gemeenteraad aan.

De oorzaak voor dit probleem is vooral dat de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders geen afspraken hebben gemaakt over hun taakverdeling op het gebied van ICT. Dat heeft als gevolg dat raad en college van inzicht verschillen over de informatievoorziening aan de raad. Het college (en zijn ambtelijke organisatie) zijn van mening dat de raad in de afgelopen jaren in ruime mate is geïnformeerd over de voortgang bij de ICT. De raad heeft dit echter in het algemeen niet zo ervaren. De raad wil beter geïnformeerd worden: minder op detailniveau en meer op hoofdlijnen en resultaten. Daarnaast is de oorzaak voor het gebrek aan sturing en controle door de raad, dat dit orgaan in het verleden te weinig en te ongestructureerd betrokken is geweest bij de voorbereiding en uitvoering van het ICT-beleid. De raad heeft overigens ook weinig pogingen gedaan om dit af te dwingen. Hij heeft een afwachtende rol gekozen en het sturen aan het college overgelaten. Tot slot is de verantwoording achteraf aan de raad, over de voortgang in de gemeentelijke ICT, onvoldoende geweest.

Aanbevelingen
De rekenkamercommissie doet in het rapport acht aanbevelingen aan de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders. Het college stemt in met de aanbevelingen, de raad zal zich nog uitspreken. De hoofdlijn van de aanbevelingen is dat raad en college drie zaken moeten afspreken. Ten eerste: op welke manier de raad bij de vaststelling van het gemeentelijke beleid voor ICT betrokken wil zijn. Ten tweede: wat de raad wil daarvoor weten en ten derde hoe het college aan die behoefte concreet kan voldoen.

De Rekenkamercommissie Coevorden
De rekenkamercommissie is in 2006 ingesteld en bestaat uit twee gemeenteraadsleden en drie leden van buiten de gemeenteraad. Zij ondersteunt de gemeenteraad door te onderzoeken of het gemeentelijke bestuur efficiënt, effectief en volgens de regels heeft gehandeld. De rekenkamercommissie is onafhankelijk van het gemeentelijke apparaat, zodat zij vrij is om haar oordeel uit te spreken. Kijk voor meer informatie op de website van de rekenkamercommissie: www.coevorden.nl/rekenkamer.