Rekening doorschuiven maakt infrastructuur en woningmarkt kwetsbaar

21/09/2010 17:08

Bouwend Nederland

De begrijpelijke, maar forse bezuinigingen halen een streep door een toekomstbestendige infrastructuur. Bouwend Nederland beoordeelt de Rijksbegroting scherp op dit lange termijnaspect. "Voor de kortere termijn zijn we niet ontevreden - onze sector blijft redelijk buiten schot - maar zware zorgen blijven", aldus Elco Brinkman, voorzitter van de ondernemersorganisatie van 5000 kleine, middelgrote en grote bouw- en infrabedrijven.

"Immers, onder een nieuw kabinet volgen nog meer miljardenbezuinigingen, waar vermoedelijk ook provincies en gemeenten stevig onder lijden. Zij schrappen daarom diverse woningbouw- en infraprojecten - en zelfs regulier onderhoud aan wegen en rioleringen. Met alleen noodreparaties verdwijnt de toekomstbestendigheid. Tegelijkertijd komt de ontwikkeling van een duurzame infrastructuur en een duurzaam woningbestand in gevaar, en dat terwijl de sector door het diepste dal in decennia ploetert."

Verstandig

Bouwend Nederland had geen al te hoge verwachtingen van deze editie van Prinsjesdag. De enige grote ambitie lijkt 'bezuinigen'. Op de korte termijn is dat begrijpelijk en iets anders was ook niet te verwachten. "Veel van de besparingen binnen de overheid zelf zijn op dit moment verstandig", vindt Brinkman. "Op die manier wil het kabinet de herstellende economie zo veel mogelijk ontzien. Een goed streven, simpelweg noodzakelijk in het licht van de omlaag bijgestelde groeiverwachting."

Broodnodig

"Maar in de bouw- en infrasector is helaas nog geen sprake van groei, zoals in andere sectoren. Integendeel. De bouwsector alleen trekt de gunstige groeicijfers van het mkb naar nul, zo bleek onlangs. Een veelbetekenend signaal! Het pakket tijdelijke maatregelen waarmee de bouw onlangs nog geholpen werd, is voor veel bedrijven broodnodig om het hoofd nog enigszins boven water te houden."

Exit ratio

Brinkman: "Verlenging en versterking van dat type stimulering zou al op de korte termijn een logische keuze zijn. Maar helaas wordt er nu zelfs gekort op het onderhoud van wegen. Juist nu zo veel verstandige beslissingen uitgevoerd worden ten aanzien van de bereikbaarheid van grote steden - snelwegverbreding bijvoorbeeld - worden regionale en lokale overheden min of meer gedwongen tot ad-hoc beleid qua infrastructuur. Exit rationeel wegbeheer! De rekening wordt zo doorgeschoven naar de toekomst. Tot die tijd zullen we op lokale en provinciale wegen steeds vaker van gat naar gat rijden", aldus voorzitter Elco Brinkman van Bouwend Nederland.






Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,