Cedris: onderkant arbeidsmarkt wordt de dupe van kabinetsplannen

21/09/2010 17:09

CEDRIS

De bezuinigingsvoorstellen van het kabinet op de sociale werkvoorziening gaan ten koste van de werknemers met psychische, lichamelijke en verstandelijke beperkingen. Hierdoor is er minder geld om mensen te trainen en op te leiden om ze zo bij gewone werkgevers aan de slag te krijgen. Dat staat haaks op de bedoeling van het kabinet. Cedris, de branche-organisatie van sociale werkvoorzieningsbedrijven, vindt dat het kabinet zo het paard achter de wagen spant. De bezuinigingen plaatsen mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt verder op afstand, terwijl hun talent met de vergrijzing in het verschiet op termijn juist hard nodig is.

Het kabinet heeft op Prinsjesdag een structurele bezuiniging van 120 miljoen euro op de sociale werkvoorziening voorgesteld. Daar komt nog bovenop dat de sector niet wordt gecompenseerd voor de stijging van lonen en prijzen in 2011. De omvang van die stijging is nog onbekend, maar het kabinet bezuinigt al wel met 38 miljoen euro.

Cedris denkt dat bezuinigen met beleid mogelijk is. De branche-organisatie pleit al langer voor samenvoeging van de arbeidsmarktregelingen voor de mensen met de grootste afstand tot de arbeidsmarkt (WWB, Wajong, Wsw). Cedris verwacht dat zo'n regeling op langere termijn tot besparingen kan leiden, terwijl het niet ten koste gaat van de ontwikkeling en kansen op werk voor de mensen waar het om gaat.