Waterschap Zeeuws-Vlaanderen

Vesten van Veere van start

Werkzaamheden Veerse Kreek en Vesten van Veere van start

Door een vertraging in het vergunningentraject heeft het langer geduurd dan gepland. Maar vandaag is het zover: de eerste werkzaamheden voor de herinrichting van de Veerse Kreek en Vesten van Veere gaan van start. De eerste werkzaamheden bestaan uit het rooien van diverse bomen en struiken in het projectgebied. Dit is onder andere nodig om het doorbraakkarakter van de Veerse Kreek opnieuw zichtbaar te maken en om plaats te maken voor de aanleg van natuurvriendelijke oevers. De rooiwerkzaamheden duren tot ongeveer maart 2011. Het gebied is tijdens deze periode gewoon toegankelijk voor wandelaars en ruiters.

Rooien bomen en struiken

De groenaannemer start in het gebied ten oosten van Vesten van Veere, ter hoogte van de Polredijk. Hier worden enkele bomen verwijderd om het zicht op de Vesten te herstellen. Vervolgens worden de rooiwerkzaamheden ten zuiden van de Veerse Kreek voortgezet. Langs de kreek moeten de bomen plaatsmaken voor de aanleg van natuurvriendelijke oevers, die het waterschap in het kader van de Kaderrichtlijn Water (KRW) aanlegt. Hierdoor wordt de kwaliteit van het water verbeterd. De groenaannemer werkt gefaseerd, waardoor het gebied toegankelijk blijft voor bezoekers.

Informatiebijeenkomst

Gisteren organiseerde het waterschap een informatiebijeenkomst om de bewoners te informeren over de plannen en de werkzaamheden die de komende maanden op stapel staan. De werkzaamheden worden in verschillende fasen aangepakt. Dit najaar en winter staan in het teken van de bomen- en struikenkap, het munitieonderzoek en het benaderen en ruimen van eventuele explosieven in het plangebied. Ook worden er twee proeven uitgevoerd. Eén met geotubes ter versteviging van de oevers en één met het opvullen van diepe putten in de Grote Kreek. In het najaar van 2011 (na het broedseizoen) wordt gestart met de baggerwerkzaamheden, met de aanleg van de natuurvriendelijke oevers en het herstellen van oevers aan de bewonerszijde van de kreek en de vesten.

Vergunningtraject

In juni 2009 heeft het waterschap bij de gemeente Veere een vergunning aangevraagd voor onder andere het rooien van bomen en struiken. Hierop is een bezwaar ingediend door de Tuin van Zeeland. Het waterschap en de Tuin van Zeeland hebben in de tussentijd veelvuldig contact gehad en hebben constructief samengewerkt om tot een oplossing te komen. Het waterschap heeft het plan op een aantal punten flink aangepast, waardoor verschillende bomen gespaard kunnen worden. De Tuin van Zeeland was gisteren aanwezig om uitleg te geven over het samenwerkingsproces.

Samenwerking

Provincie Zeeland, gemeente Veere, Staatsbosbeheer en waterschap Scheldestromen i.o. werken samen aan dit project. Het doel van het project is een integrale kwaliteitsverbetering voor het gebied. Hierbij wordt de toegankelijkheid en beleving van het gebied vergroot, de oevers versterkt en de waterkwaliteit- en kwantiteit verbeterd. Diverse wandel- en ruiterpaden worden verbeterd of aangelegd en ook komt er een verbinding tussen het Veerse Bos en het stadje Veere. Verder krijgt het natuurkampeerterrein het Veerse Gat een kwaliteitsimpuls.