CDA

CDA: Land netjes overgedragen aan volgende regering dinsdag 21 september 2010

Premier Balkenende en vice-premier Rouvoet hebben een evenwichtige begroting weten te realiseren. Zij laten het land op deze manier netjes achter voor een volgende regering, en dat is te prijzen. Dat zei CDA-vicefractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma dinsdag in een eerste reactie op de gepresenteerde begroting.

In de begroting wordt fors bezuinigd. Dat is noodzakelijk om de staatsfinanciën weer op orde te krijgen. âBezuinigingen zijn nooit pijnloos, maar ze zijn nu wel noodzakelijk. De overheid geeft nog steeds meer uit dan ze binnen krijgt. En iedere Nederlander beseft dat dat op de lange termijn niet kanâ, aldus Van Haersma Buma. âAls we nu de gevolgen van de economische crisis niet aanpakken, dan draaien vele komende generaties daarvoor op.â

Het thema van de begroting is âVan stimuleren naar consoliderenâ, en dat is wat we nu ook moeten doen. Bij het begin van de crisis is ervoor gekozen om eerst te blijven stimuleren. Nu zullen ze een begin moeten maken met het herstellen van de financiële balans. De begroting is dan ook gebaseerd op afspraken die al eerder, nog met de PvdA, gemaakt zijn. Van Haersma Buma: âWe zien met deze begroting een gemiddelde koopkrachtdaling van 0,25%. Dat vindt het CDA in deze tijden een evenwichtige uitkomst. Daarbij snijdt de overheid vooral ook in eigen vlees.â De meeste kostenoverschrijdingen van de overheid zitten op de zorg, de sociale zekerheid en de kinderopvang. Daar zullen dus ook maatregelen nodig zijn. Door bijvoorbeeld te kiezen voor verlaging van de 1e en 2e belastingschijf, worden mensen daar echter weer voor gecompenseerd.

Het CDA is wel voorstander van de matiging van salarissen. Volgens Van Haersma Buma gaan te hoge looneisen ten koste van de werkgelegenheid. âTerwijl we juist werk boven inkomen moeten stellenâ.