NIBUD Persbericht

Verlagen kinderopvangtoeslag klap voor ouders

21 september 2010

Ouders met kinderen die naar de opvang gaan, hebben in 2011 fors minder te besteden. Het verlagen van de kinderopvangtoeslag, een van de maatregelen die het kabinet in 2011 neemt, treft hen hard in de portemonnee. Ook gepensioneerden leveren behoorlijk in, zij hebben er vooral last van dat de pensioenuitkeringen niet worden geïndexeerd. Dit blijkt uit koopkrachtberekeningen van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) naar aanleiding van de Miljoenennota 2011. Over het algemeen gaat bijna iedereen erop achteruit. Dit varieert van een paar euros per maand voor de lagere inkomens tot rond de twintig euro per maand voor de hogere inkomens.

Wel of geen kinderopvang scheelt tientallen euros per maand

Het Nibud heeft berekend dat tweeverdieners (bruto jaarinkomen 40.000 en 20.000) met 2 kinderen die 3 dagen naar de kinderopvang gaan er 77 per maand op achteruit gaan. Eenzelfde soort gezin dat geen gebruik maakt van kinderopvang heeft maandelijks 12 minder te besteden. Met de Nibud Kinderopvangberekenaar 2011 kunnen ouders zelf berekenen hoeveel geld zij in 2011 aan de kinderopvang kwijt zijn. Het Nibud raadt deze ouders aan bij het aanvragen van de kinderopvangtoeslag het jaarinkomen zo goed mogelijk in te schatten, zodat er later geen geld teruggestort hoeft te worden.

Portemonnee weer leger in 2011

Voor het tweede jaar op rij hebben de meeste consumenten minder te besteden. Op allerlei bestaande maatregelen wordt iets gekort. Het demissionaire kabinet komt niet met nieuwe bezuinigingsplannen. Wellicht neemt straks het nieuwe kabinet nog andere maatregelen die invloed hebben op de portemonnee van 2011.

Toeslagen aanvragen en bezuinigingsplan 2011 maken

Op basis van de huidige Miljoenennota ziet het Nibud dat vooral de kosten voor zorgverzekering flink omhoog gaan. Hierdoor gaat ook de zorgtoeslag, het bedrag dat mensen kunnen terugkrijgen, omhoog. Dat betekent dat mensen die nu net geen recht hebben op zorgtoeslag dat volgend jaar wel kunnen krijgen. De inkomensgrenzen zijn nu ca. 34.200 per jaar voor alleenstaanden en ca. 50.400 per jaar voor paren. Dat wordt straks ca. 36.400 voor alleenstaanden en ca. 54.600 voor paren. Het gaat hier om verzamelinkomens, waar de hypotheekrente al vanaf is getrokken. Consumenten met een eigen huis die hypotheekrenteaftrek krijgen, kunnen met een hoger bruto inkomen in aanmerking komen voor zorgtoeslag. Vanwege de koopkrachtdaling raadt het Nibud iedereen die nu al moeite heeft met rondkomen aan een bezuinigingsplan voor 2011 te maken met behulp van het gratis Persoonlijk Budgetadvies van het Nibud.

Gepensioneerden minder te besteden

Gepensioneerden die naast de AOW een aanvullend pensioen krijgen, zullen merken dat de pensioenuitkering hetzelfde blijft, vanwege de problemen bij de pensioenfondsen. De AOW-uitkering gaat wel iets omhoog. Vooral ouderen die vervroegd met pensioen zijn en daardoor nog geen AOW ontvangen gaan er behoorlijk op achteruit.

Grote gezinnen gaan er op vooruit

De kinderbijslag blijft op het niveau van 2009. Ook het maximum bedrag van het kindgebondenbudget wordt bevroren. Wel wordt het bedrag voor het tweede en de daaropvolgende kinderen verhoogd. Dit is vooral goed nieuws voor grote gezinnen. Uit de Nibud-berekeningen blijkt dat vooral grote gezinnen met een minimuminkomen grote moeite hebben met rondkomen. Dat zij in 2011 meer geld krijgen vindt het Nibud een goede ontwikkeling.

Voorbeeldberekeningen
Zie het origineel

De term koopkrachtontwikkeling staat voor de hoeveelheid goederen en diensten die voor het netto inkomen kunnen worden gekocht in vergelijking met vorig jaar. Naast deze zeven voorbeeldhuishoudens heeft het Nibud voor honderd andere inkomensgroepen koopkrachtberekeningen gemaakt.

Naar de 100 voorbeeldhuishoudens

Achtergronden bij de berekeningen

De bedragen in de voorbeeldberekeningen zijn omgerekend naar gemiddelde maandbedragen. Fiscale voordelen, vakantiegeld, kinderbijslag en dergelijke zijn al bij het netto maandbedrag geteld. Bij de bedragen is het Nibud uitgegaan van een inflatie van 1,5% en bruto loonontwikkeling van 1,5%. Alle fiscale regelingen van 2010 en 2011 zijn gebruikt. We zijn er vanuit gegaan dat alle toeslagen en inkomensondersteuning worden aangevraagd. Er is geen rekening gehouden met wijzigingen in de bijzondere bijstand of gezondheidssituatie. De hier genoemde huishoudens zijn slechts voorbeelden, waarbij de situatie simpel is gehouden. Er is geen rekening gehouden met specifieke aftrekposten of bijtellingen. In werkelijkheid gebeurt er natuurlijk veel meer in een huishouden. Promotie, veranderen van baan, (gedeeltelijk) stoppen met werken, gezinsuitbreiding, verhuizing, kinderen naar de middelbare school e.d. zijn gebeurtenissen die veel meer van invloed zijn op het besteedbare inkomen van huishoudens. Als gevolg van het bovenstaande zullen huishoudens zich nooit helemaal herkennen in de hier gegeven voorbeelden.

---