Oranjefonds



Project van de week: Stichting Animal Life Foundation, Rotterdam

Bij dit project gaan vrijwilligers regelmatig met hun huisdier op bezoek bij ouderen. Het contact zorgt voor minder eenzaamheid. De ouderen ervaren bovendien dat ze niet alleen zorg nodig hebben, maar deze ook zelf kunnen geven. Een groep van 10 vrijwilligers bezoekt op jaarbasis zon 1500 ouderen. Het Oranje Fonds steunt met EUR 15.000 verdeeld over 2 jaar.

Positieve resultaten
Regelmatig contact met huisdieren (vooral honden) bestrijdt eenzaamheid onder ouderen en geeft hen bovendien het gevoel dat zij nog voor iemand kunnen zorgen, en dus niet slechts zélf afhankelijk zijn van zorg. In het Rotterdamse project van Stichting Animal Life Foundation worden zelfstandig wonende ouderen en ouderen uit verzorgingshuizen gemiddeld eens per week tot eens per twee weken bezocht, gedurende een periode van twee jaar. Gedurende het project zal blijken hoe groot de gemiddelde behoefte is. De insteek van Stichting Animal Life Foundation Rotterdam biedt in ieder geval voldoende waarborgen voor herhaalde ontmoeting, en zo de kans op versterkte sociale cohesie. Deze projectopzet is in de Verenigde Staten meermalen toegepast met positieve resultaten.

Organisatie
Het project wordt geleid door een betaalde projectleider en ondersteund door vrijwilligers, die de ouderen bezoeken. Door samenwerking met ter zake kundige organisaties (Pluspunt Rotterdam, MEE) richt men zich primair op oudere vrijwilligers. Via deze kanalen werft men ook te bezoeken ouderen. Ook via De Slinger en de Vrijwilligerscentrale kunnen vrijwilligers instromen. Daarnaast wil men stagiairs aantrekken voor ondersteuning van het project. Meer dan 25 verzorgingshuizen hebben telefonisch hun medewerking toegezegd. Met de eerste tehuizen is men nu in gesprek om de samenwerking verder te concretiseren.