Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Bestuurders maken kennis met Wmo-projecten

Betrokken bewoners en gedreven profs geven Wmo een gezicht

Hoe geef je de Wmo een gezicht? Volgens dagelijks bestuurder Bram van Hemmen door de praktijk te laten zien. Daarom nam hij op donderdag 16 september zijn collega-bestuurders mee op werkbezoek langs een aantal IJsselmondse Wmo-projecten. Een keuze maken uit de veelvoud aan Wmo-praktijkvoorbeelden viel niet mee, want er gebeurt heel veel op dit beleidsterrein in de deelgemeente. Maar hoe lastig ook, bestuurder Van Hemmen maakte een selectie.

In vier uur tijd gidste hij zijn collegas langs de VraagWijzer, Volkstuinvereniging Hordijkerveld en tot slot naar speeltuin Reijeroord. Het werkbezoek leverde Van Hemmen enthousiaste reacties op van de andere bestuurders. We weten inmiddels veel over de Wmo, maar de praktijk zegt uiteindelijk toch veel meer dan de theorie. Geïnspireerd sloten ze eind van de m iddag het Wmo-programma af.

Het werkbezoek startte dus bij de VraagWijzer. Vraagwijzer IJsselmonde is hét aanspreekpunt in IJsselmonde voor burgers en instellingen die vragen hebben op het gebied van wonen, welzijn en zorg. Het ondersteunen van burgers in het verhelderen van hun vragen en het versterken van de zelfregie van burgers zijn de uitgangspunten van VraagWijzer.

Volkstuinvereniging Hordijkerveld liet zien hoe ze contact zocht met de stichting Pameijer om in gezamenlijkheid te zoeken naar mogelijkheden om elkaar te versterken en voor de bewoners van Reijeroord/Hordijkerveld iets extra's te kunnen betekenen. Enerzijds om voor VTV Hordijkerveld een oplossing te hebben voor haar onderhoudsplicht van het complex en anderzijds bewoners nieuwe kansen te bieden.

Bij speeltuin Reijeroord maakten de bestuurders kennis met enkele bewoonsters met grote passie voor hun wijk. De speeltuinvereniging wordt begeleid door de NUSO (speelruimte Nederland). Door middel van het betrekken van partners in de wi jk (sociaal cultureel werk, basisscholen, vrouwenstudio en met name buurtbewoners uit de wijk) wordt de betrokkenheid van de wijk bij de speeltuin sterk vergroot. Op die manier wordt de speeltuin weer van de wijk en is er een bestuur samengesteld dat een vertegenwoordiging vormt van de wijk. Op dit moment zijn dat zes zeer betrokken en deskundige wijkbewoners. Zij tonen aan dat ze dat prima zelf kunnen met een beetje hulp.