Landelijk Aktie Komitee Scholieren

NIEUWS

MILJOENENNOTA: SCHADE BEPERKT

Schade VO beperkt, investeringen blijven uit

Het LAKS is niet ontevreden met de plannen voor voortgezet onderwijs die vandaag door het (demissionaire) kabinet bekend werden gemaakt. Hoewel er vanwege de economische crisis en het grote overheidstekort in het algemeen flink bezuinigd moet worden, valt de schade voor het voortgezet onderwijs mee. De extra investeringen in onderwijs, die politici beloofden voor de verkiezingen, blijven echter uit. Het LAKS betreurt dit.

In de miljoenennota 2011 staan de volgende punten die de onderwijskwaliteit in het voortgezet onderwijs ten goede komen:

o Het actieplan Leerkracht blijft van kracht. Dit betekent dat er de komende jaren geld bijkomt voor docenten, zodat zij meer kunnen verdienen of beter geschoold kunnen worden.
o Het terugdringen van zwakke scholen blijft een speerpunt. Hierop wordt niet bezuinigd.
o Rekenen en taal blijven speerpunten. Hierop wordt niet bezuinigd. o De aanval op schooluitval wordt voortgezet.

De plannen om het leerkrachtentekort aan te pakken worden echter onverminderd voortgezet, en ook de aanpak van uitval gaat door. Het kabinet toont zich bewust van het belang van goed onderwijs, en laat het primaire onderwijsproces ongemoeid. Het LAKS hoopt van harte dat een nieuw te vormen kabinet zich bij deze instelling aansluit, en er met extra investeringen in het onderwijs een schepje bovenop doet.

Hoewel het LAKS erg blij is dat het actieplan LeerKracht doorgang kan vinden, zet zij haar kanttekeningen bij het persbericht van het ministerie van OC&W over de afname van het lerarentekort. Uit een notitie van nota bene het ministerie zelf blijkt dat het percentage onbevoegde docenten in het voorgezet onderwijs toeneemt. Het lerarentekort neemt dus af, maar ten koste van de bevoegdheid van docenten.

Een groot minpunt van de bekendgemaakte plannen is dat de zogenaamde enveloppemiddelen, extra geld voor nieuw beleid op het gebied van onderwijs, worden ingetrokken. Er wordt betrekkelijk weinig bezuinigd op voortgezet onderwijs, maar er wordt ook niet extra geïnvesteerd. Er kunnen geen nieuwe plannen worden gemaakt en uitgevoerd. Volgens het LAKS blijven extra investeringen nodig om het Nederlandse onderwijs niet te doen achterblijven op Europees vlak. Zeker met de plannen van de staatssecretaris om de exameneisen per 2011-2012 te verhogen, zal de kwaliteit van het onderwijs omhoog moeten om te voorkomen dat veel leerlingen in niveau terugzakken.

Ook wordt er flink gekort op de maatschappelijke stage. Het LAKS is tegenstander van deze stage en zou graag zien dat deze wordt afgeschaft. Toch is dit geen goede stap. Als de stage wordt ingevoerd is het van belang dit goed te doen, met persoonlijke begeleiding voor iedere scholier. Nu bestaat de kans dat dit niet gebeurt en veel scholieren geen goede stage lopen, wat onacceptabel is. Ook het argument dat er minder geld voor is omdat de maatschappelijke stage minder uren telt, volstaat niet. Hoe lang een stage immers ook duurt, een goede begeleiding (ook in het voor- en natraject) blijft noodzakelijk en die wordt niet minder.