Deelgemeente Charlois Rotterdam


Afdeling communicatie, Boerhaavestraat 11 Postbus 5410 3008 AK Rotterdam

woensdag 22 september 2010

Volop te doen op Zuiderparkspelen
Ondanks de slechte weersvoorspellingen vooraf, bleek het zondag 19 september jongstleden toch prima weer om de Zuiderparkspelen te vieren! Tijdens alweer de derde Zuiderparkspelen kon jong en oud genieten van een gevarieerd programma, met vooral veel doe-activiteiten, zoals timmeren, drie megakijkdozen versieren, klimmen, pet-raketten maken, leren jongleren, workshops muziek en dans, theater- en acrobatiekvoorstellingen, judodemonstraties en nog veel meer. Een foto-impressie.

Deelraadsvoorzitter Ed Goverde verklaarde om 12.00 uur officieel de Zuiderparkspelen voor geopend.

De jongens en meisjes van "Paraplu" gaven een fantastische acrobatiekvoorstelling ten beste. De klimwand was bijzonder populair.

Balanceren op een grote circusbal lijkt veel makkelijker dan dat het in de praktijk is.

Je hoeft natuurlijk niet te kunnen schaken om lekker in de weer te zijn met de grote schaakstukken. Tijdens de Zuiderparkspelen stond een groot schaakspel klaar voor de serieuze en minder serieuze schakers.

Wat is er nu leuker dan zelf dingen maken? Kinderen en hun ouders timmerden er lustig op los!

Opera in het park
Opera in de openlucht; dat is uniek! Vooral als deze gespeeld en gezongen wordt op een bijzondere speelplek in het Zuiderpark, waarbij de speeltoestellen het natuurlijk decor vormen én onderdeel uitmaken van de voorstelling. Zowel zaterdagmiddag 18 als zondagmiddag 19 september konden liefhebbers op het Avontureneiland genieten van de Engelstalige opera Dido en Aeneas van Henry Purcell, uitgevoerd door Stichting Opera Minora.



Afdeling communicatie, Boerhaavestraat 11 Postbus 5410 3008 AK Rotterdam

Beslui

ten

stuu ijks Be Dagel

r

Besluiten die het dagelijks bestuur van de deelgemeente Charlois neemt, kunnen ook anderen dan de direct belanghebbenden aangaan. De Algemene Wet Bestuursrecht en diverse andere wetten en verordeningen geven belanghebbenden de mogelijkheid om een gemotiveerd bezwaar/beroepschrift in te dienen bij het dagelijks bestuur of bij een andere in de desbetreffende wet genoemde instantie. Hier vindt u een opsomming van besluiten waarbij belangen van derden betrokken kunnen zijn. De tussen haakjes vermelde datum is de datum dat het besluit is genomen/verzonden. Het dagelijks bestuur heeft in de afgelopen periode onderstaande besluiten genomen:

een culturele Burendag in de Halsterenstraat op zaterdag 25 september 2010 van 10.00 uur tot 20.00 uur (14 september 2010) 2. Aan Beukers Evenementen voor snuffelmarkten op Plein 1953 op zaterdag 23 oktober 2010, zaterdag 20 november 2010 en zaterdag 4 december 2010 van 07.00 uur tot 18.00 uur (15 september 2010) ¸ 3. Aan Culturele Commissie Heijplaat voor een Dorpstuinfeest op het Rondoplein op zaterdag 18 september 2010 van 16.00 uur tot 23.00 uur (16 september 2010)

Aanvragen bouwvergunningen
Het dagelijks bestuur van de deelgemeente Charlois maakt in het kader van art. 41 van de Woningwet bekend dat de volgende aanvragen voor een bouwvergunning zijn ingediend: Katendrechtse Lagedijk 311: veranderen van de indeling van de woning; Oldegaarde 951: plaatsen volkstuinhuisje tuinnr. 33, VTV Oldegaarde; Zuiderparkweg 100: vergroten van tuinhuisje tuinnr 115, VTV Zuiderhof; Schammenkamp 74 t/m 98: vernieuwen van de entreepui; Zuidplein Hoog: plaatsen van een LED- reclamescherm; Wolphaertsbocht 230: veranderen van gebruik naar kinderdagverblijf Schere 47: plaatsen van tijdelijke units Habsburgstraat 9: veranderen van de indeling Katendrechtse Lagedijk 111: plaatsen van een schotelantenne Bovengenoemde plannen moeten nog volledig worden beoordeeld. Informatie over de voortgang van bouwplannen kan worden verkregen bij de afdeling Vergunningen, Galvanistraat 15, tel. 010 - 489 4966 (tussen 8.30 en 17.00 uur) of via vergunningen@dsv.rotterdam.nl (graag onder vermelding van naam, telefoonnummer, onderwerp en eventueel het dossiernummer). Meer informatie over bouwen en wonen vindt u via www.rotterdam.nl onder "Wonen en leven". De bouwinspecteur houdt op maandag van 15:30 uur tot 16:30 uur spreekuur in het deelgemeentekantoor, Boerhaavestraat 11. Namens het dagelijks bestuur van de deelgemeente Charlois, H. Goedhart Directeur dS+V

Toestemming verleend:

1. Aan Woonzorgcentrum Waelestein voor het houden van een wandeling door Oud Charlois en Wielewaal onder begeleiding van drumband Dockyard op zaterdag 18 september 2010 van 15.00 uur tot 16.00 uur (15 september 2010)

Verleende kapvergunningen:

1. Sliedrechtstraat 26: 1 berk staande in de tuin. Het betreft een slooplocatie en vanwege de soort is de boom niet te verplanten. Zonder herplantplicht (11 augustus 2010)

Verleende evenementenvergunningen:

1. Aan Opzoomergroep Halsterenstraat voor het houden van

Verleende bouwvergunningen: Aanvragen kapvergunningen In het kader van art. 4.4.6 van de Algemene Plaatselijke Verordening maakt het dagelijks bestuur van de deelgemeente Charlois bekend dat de volgende aanvragen voor een kapvergunning zijn ingediend: 1. Slinge 76-78: voor het kappen van drie Italiaanse populieren op het terrein van de voormalige kerk i.v.m. sloopwerkzaamheden. De bomen komen na de sloop van de kerk met kelder aan de rand van de dan ontstane werkput te staan, waardoor zij zeer instabiel worden; 2. voor 27 bomen op diverse plekken in de deelgemeente. De bomen zijn dood: Het gaat om de volgende locaties: Alcorplein: 1 prunus; Beumershoek: 1 esdoorn; Bredevoorde: 1 meidoorn; Bredevoorde: 1 Nyssa; Eemhavenweg: 1 populier; Harkulo: 1 kastanje; Kapershoek: 1 meidoorn; Meyenhage: 1 linde; Meyenhage: 1 esdoorn; Meyenhage: 1 meidoorn; Millinxpark: 1 hemelboom; Millinxstraat: 1 kastanje; Moerkerkestraat: 1 sorbus; Rondolaan: 1 linde; Schakerlo: 1 prunus; Slinge (zijde Pendrecht): 2 lindes; Victorieuxstraat: 1 esdoorn; Zierikzeestraat: 1 linde; Zuiderparkweg (tussen Slinge en Oldegaarde): 3 lindes; Zuiderparkweg (ter hoogte van Brekelsveld): 5 lindes. Bovenstaande aanvragen liggen tot en met woensdag 6 oktober 2010 ter inzage op het deelgemeentekantoor Charlois, Boerhaavestraat 11 (Afdeling Centrale Ondersteuning Wijkzaken). 1. Oldegaarde 951: het plaatsen van een volkstuinhuisje op tuin nr. 33 van volkstuincomplex Oldegaarde. Het te bouwen huisje heeft een totale oppervlakte van 14,4 m2 en een nokhoogte van 2,70 m (8 september 2010); 2. Zuiderparkweg 100: het vergroten van een tuinhuisje op tuinnr. 115 van volkstuincomplex Oldegaarde. Het tuinhuisje wordt vergroot met 6,52 m2 met een nokhoogte van 2,59 m (9 september 2010);

Verleende sloopvergunningen:

1. Boekenrode 517 t/m 651: het verwijderen van de asbesthoudende gevelpanelen van de gevels van de appartementen (7 september 2010). Website Deze besluiten worden ook gepubliceerd op de website van de deelgemeente: www.charlois.rotterdam.nl U vindt ze onder het menu Actueel - Bekendmakingen. U kunt daar ook de besluiten van eerder datum raadplegen (tot ca. 6 weken terug). Bezwaar maken Tegen bovengenoemde besluiten kunt u een gemotiveerd bezwaar/beroepschrift indienen bij het dagelijks bestuur of bij een andere in de desbetreffende wet genoemde instantie. Dit dient te gebeuren binnen zes weken, gerekend vanaf de dag na bekendmaking van het besluit. Nadere inlichtingen over het desbetreffend besluit, onder andere over de precieze datum van bekendmaking, kunt u

verkrijgen bij het deelgemeentekantoor, Boerhaavestraat 11. Tel. 410 74 10. Daar kunt u tevens meer informatie krijgen over de wettelijke mogelijkheden tot indiening van een bezwaar/beroepschrift. Voorlopige voorziening Diegenen die van mening zijn dat de onmiddellijke uitvoering van een besluit niet dient plaats te hebben, kunnen naast het indienen van een bezwaarschrift- een voorlopige voorziening aanvragen bij de Voorzieningenrechter van de sector Bestuursrecht, Postbus 50951, 3007 BM Rotterdam. Stuur een afschrift van het besluit waarvoor u een voorziening vraagt evenals een afschrift van het door u ingediende bezwaarschrift mee met uw verzoek.

100 jaar!

Op woensdag 15 september werd mevrouw HendriksHornung 100 jaar. Zij vierde deze heugelijke gebeurtenis in kleine kring in het Verpleeghuis De Twee Bruggen, waar zij tijdelijk verblijft. Mevrouw Hendriks is geboren in Batavia (tegenwoordig Jakarta) en kwam in 1958 met haar man en drie kinderen naar Nederland. Haar oudste dochter was al eerder vanuit Batavia naar Amerika vertrokken. Ondanks dat zij nog steeds in Amerika woont, komt ze haar moeder geregeld opzoeken. Verder is mevrouw Hendriks erg trots op haar vijf kleinkinderen en negen achterkleinkinderen. Mevrouw leest graag roddelblaadjes en is ook erg geïnteresseerd in politiek. Geregeld vraagt zij aan haar dochter of er al een kabinet is geformeerd.

Urban Challenge in Charlois
Urban Challenge is een compleet evenement voor en door jongeren en staat garant voor urban sports, muziek, entertainment en workshops. Op zondag 26 september komt het evenement naar Rotterdam Charlois. Om 14.00 uur opent Soufiane Touzani de dag met een pannaknock out. Vervolgens zijn tot 20.00 uur, diverse wedstrijden, workshops en podiumoptredens. Kijk voor meer informatie en het complete programma op www. rotterdam.nl/urbanchallenge.

Baarlandhof op de schop
Deze maand start Gemeentewerken met werkzaamheden aan het Baarlandhof in Pendrecht. In maximaal zes weken wordt de straat op hoogte gemaakt en opnieuw bestraat. Zowel de straat als het trottoir komen op dezelfde hoogte te liggen. Ook worden extra fietsenrekken geplaatst in de buurt van de populaire winkel Action. Aan het aantal parkeerplaatsen verandert niets. Parkeren kan! Aan Plein 1953 bevindt zich een parkeergarage. Gebruik van deze garage is de eerste 2 uur gratis. De parkeergarage is daarmee een ideaal voor bezoekers van het winkelgebied Pendrecht.

Michel de Baan, portefeuillehouder van Rotterdam Charlois, kwam haar feliciteren met een bos bloemen en een taart (foto: fotopersbureau Cor Vos)



woensdag 22 september 2010

Dag van de Dijk

Overdracht waterbeheer Zuiderpark
Met de symbolische overhandiging van een vissenkom droeg wethouder Alexandra van Huffelen het waterbeheer in het Zuiderpark afgelopen zaterdag officieel over aan Waterschap Hollandse Delta. Heemraad Arnold Eekhout van het Waterschap nam de vissenkom in ontvangst. Water is een belangrijk onderdeel van het Zuiderpark. Voldoende schoon water maakt het park aantrekkelijker, is goed voor de ontwikkeling van de natuur, voor recreatie en opvang van regenwater. Waterschap Hollandse Delta en de gemeente Rotterdam hebben in het Zuiderpark het bestaande water aangepast en 14 hectare extra oppervlaktewater aangelegd. Zo is een mooi waterlandschap ontstaan, waarin gekanood, geroeid en gevist kan worden. Er zijn fonteintjes, een pierenbadje voor kinderen en leuke zitplekken. Natuurvriendelijke oevers met riet en moerasplanten zorgen voor meer en mooiere natuur. Door deze begroeiing verbetert ook de waterkwaliteit waar vissen en andere waterdieren van profiteren. Vogels maken er hun nesten in en vinden voedsel. Kortom: het is belangrijk om goed voor het water te zorgen. Tegelijkertijd is van de gelegenheid gebruik gemaakt om het project Zuiderpark symbolisch af te sluiten. Bij de vernieuwing van het park waren de afgelopen jaren vele tientallen bestuurders, bewoners, ambtenaren en bedrijven betrokken. Nu de nieuwe inrichting van het park klaar is, heeft de gemeente het initiatief genomen het waterbeheer over te dragen aan het waterschap.

Met de fietstaxi naar een "verborgen" dijk, oftewel de Brielselaan, om daar te horen te krijgen hoe het nu zit met de dijken in Rotterdam en omstreken. Of wandelen door het Zuiderpark om nader kennis te maken met de vernieuwingen die daar de laatste jaren hebben plaatsgevonden, met name de uitbreiding van het water in het park. Of een fotoworkshop volgen om dat vele water fraai in beeld te leren brengen; het kon allemaal tijdens de Dag van de Dijk, die het Waterschap Hollandse Delta op zaterdag 18 september organiseerde in het Zuiderpark (foto: fotopersbureau Cor Vos)

Wethouder opent speeltuin in de Tarwewijk
Wethouder Hugo de Jonge van Onderwijs, Jeugd en Gezin, opende op woensdag 15 september speeltuin Millinx en zette hiermee een belangrijke stap voor de Tarwewijk. De opening van de speeltuin Millinx aan de Moerkerkestraat werd gevierd met alle kinderen van de basisscholen in de wijk. Na het startschot door de wethouder en de voorzitter van de deelgemeente Charlois, Ed Goverde, lieten de kinderen honderden ballonnen vrij. De kinderen konden vervolgens een balletje trappen met voetballer Soufiane Touzani, of zich uitleven op de speeltoestellen. Campus Tarwewijk Met de komst van deze compleet nieuwe speeltuin wordt de inrichting van dit wijkgebied als groene schoolcampus langzaam zichtbaar. De zogeheten `Campus Tarwewijk' bestaat uit een groene en verkeersveilige looproute voor kinderen. Hierdoor worden diverse schoolpleinen en speel-

Wethouder Alexandra van Huffelen overhandigt, onder toeziend oog van deelraadsvoorzitter Ed Goverde, een vissenkom aan heemraad Arnold Eekhout van Waterschap Hollandse Delta (foto: fotopersbureau Cor Vos).

Officiële ingebruikname fitnesstoestellen
Zondag 26 september om 15.45 uur neemt deelraadsvoorzitter Ed Goverde officieel de fitnesstoestellen op Sportplaza Zuiderpark in gebruik. Dit gebeurt tijdens de Urban Challenge, het grote sportieve evenement, dat die dag op het Sportplaza wordt gehouden (zie elders op deze pagina). Het plaatsen van de fitnesstoestellen op het Sportplaza was een initiatief van de deelraad Charlois. De acht toestellen staan er sinds mei van dit jaar en worden inmiddels intensief gebruikt door trimmers en bezoekers van het Sportplaza. De fitnesstoestellen stellen mensen in staat om zonder begeleiding te werken aan een betere conditie en spierversterking van bijna alle spiergroepen. Dit fitnessparcours is uniek in Nederland; iedereen van 12 jaar en ouder kan er op elk gewenst moment gebruik van maken.

Deelraadsvoorzitter Ed Goverde en wethouder Hugo de Jonge, omstuwd door enthousiaste kinderen tijdens de opening van de speeltuin (foto: fotopersbureau Cor Vos) pleinen in de toekomst met elkaar verbonden, zélfs onder de metrobaan door. Bij het ontwerp van de speeltuin Millinx zijn de kinderen uit de Tarwewijk nauw betrokken geweest. Architect Ria Niclaes (architectenbureau Lüthi & Niclaes) heeft een ontwerp gemaakt op basis van de favoriete speeltoestellen van deze kinderen. Deze werkwijze sluit nauw aan op de visie van de investerende partners in de Tarwewijk (Gemeente Rotterdam en Woonstad Rotterdam). De veelal jonge bewoners in de wijk willen zij volop kansen bieden zichzelf te ontwikkelen én veilig op te groeien.

Kom naar het `South & Swing' Zuidwijk Spektakel!
Het weekend van 24 en 25 september vindt het derde Zuidwijk Spektakel plaats op het Slingeplein in Zuidwijk. En ook dit keer is er voor alle leeftijden genoeg te beleven! Een talentenshow, braderie, circustent, Las Vegasshow, Bingo, ouderenmiddag, Idols in de Sterrenwijk, diverse optredens; niets is te gek tijdens het Zuidwijk Spektakel 2010. Op vrijdag 24 september opent portefeuillehouder Theo Cokun om 16.00 uur officieel met `de Apen van Zuidwijk' op het Slingeplein 303, tegenover wijkgebouw de Larenkamp. Die aftrap gaat niet ongemerkt voorbij, want dat wordt een echt spektakelstuk waar je heerlijk kunt borrelen en genieten van diverse hapjes. Ook op zaterdag 25 september is het van 10.00 uur tot middernacht feest in Zuidwijk. Portefeuillehouder Alaattin Erdal is aanwezig met zijn `voorstelling' om 12.30 uur. Pluim van Zuidwijk Ieder jaar ontvangt een bewoner die veel betekent voor de wijk, tijdens het Zuidwijk Spektakel de Pluim van Zuidwijk. Vorig jaar was dat Coen Moulijn. Ook zo nieuwsgierig wie dit jaar de prijs in ontvangst mag nemen? Zorg dan dat je op zaterdag 25 september tussen 21.00 uur en 21.30 uur aanwezig bent op het Slingeplein. Bestuursvoorzitter Ed Goverde reikt deze ereprijs uit.

Opknapbeurt voor winkelgebieden
Zowel in Pendrecht als in Zuidwijk worden de komende tijd de luifels van de winkels aangepakt. Op Plein 1953 worden deze volledig gesloopt en opnieuw opgebouwd. In Zuidwijk krijgen de luifels aan de Slinge een opfrisbeurt. In beide winkelgebieden verbetert op deze manier de uitstraling van de panden.



Afdeling communicatie, Boerhaavestraat 11 Postbus 5410 3008 AK Rotterdam

woensdag 22 september 2010

Deelraadsvergadering op 27 september
Op maandag 27 september om 19.30 uur vergadert de Charloise deelraad. De vergadering wordt gehouden in de kleine zaal van Theater Zuidplein, Zuidplein 60-64. Vergaderingen van de deelraad zijn openbaar. U bent van harte welkom! Agenda: 1. Opening en mededelingen door de voorzitter van de deelraad 2. Inspreekrecht burgers 3. Vaststelling van de agenda 4. Vragenhalfuur ex artikel 41 RvO deelraad Charlois 2008 5. Lijst ingekomen stukken 6. Burgerinitiatief `Vergroening Strevelsweg' 7. Gebiedsvisie Charlois 8. Projectbestemmingsplan Spartaan `20 9. Rapportage fractievergoedingen 2009 en 2010 (t/m 10 maart 2010) 10. Benoeming en installatie als burgerraadslid van mevrouw M. Broekhuizen (CU/SGP) 11. Benoeming van de heer R.D. van der Maas als lid van de Commissie tot Onderzoek van de Rekening (COR) 12. Benoeming voorzitter(s) raadstafel 13. Wijzigingen programmabegroting 2010 14. Sluiting (omstreeks 23.45 uur) Burgerinitiatief `Vergroening Strevelsweg' De deelraad vindt het belangrijk om burgers de mogelijkheid te geven initiatieven op de agenda te zetten. Mevrouw Bette­de Rouwe diende er een in voor het plaatsen van bomen tussen het fietspad en de rijbaan aan de Strevelsweg tussen de Pleinweg en de Zuiderparkweg. Dit burgerinitiatief is voor advies voorgelegd aan het dagelijks bestuur. Dat adviseert op basis van onderzoek van Gemeentewerken het burgerinitiatief af te wijzen, omdat er in de ondergrond op verschillende plaatsen kabels en leidingen liggen. Alle fracties krijgen de gelegenheid hun mening te geven over het burgerinitiatief, waarna de deelraad een besluit zal nemen. Gebiedsvisie Charlois De gebiedsvisie Charlois beschrijft de lange termijnvisie voor Charlois. Deze heeft een looptijd van vier jaar en wordt iedere bestuursperiode opnieuw vastgesteld. De kern is dat het niet alleen de visie van de deelgemeente is, maar van alle partners in het gebied. Dit maakt de kans van slagen van de plannen zo groot mogelijk. Daarnaast is de gebiedsvisie van belang voor het te sluiten bestuursakkoord tussen de deelgemeente en het stadsbestuur. Hierin maken gemeente en deelgemeente afspraken over de inhoud en de noodzakelijke inzet van middelen voor de vierjarige bestuursperiode. Ook is het de basis voor het jaarlijks op te stellen Integraal Wijkactieprogramma (iWAP), dat voor iedere wijk wordt gemaakt en waarin de gebiedsvisie zijn praktische uitwerking krijgt. Vraag voor de deelraad is of de visie van het dagelijks bestuur, zoals omschreven in de gebiedsvisie Charlois, aansluit bij de visie van de deelraad. Projectbestemmingsplan Spartaan `20 Op verzoek van Spartaan '20 is een plan ontwikkeld voor het veranderen en vernieuwen van het verenigingsgebouw op haar sportcomplex ten behoeve van voetbal, fitness en buitenschoolse opvang. Hiervoor is een bestemmingsplanprocedure noodzakelijk. Het ontwerp projectbestemmingsplan lag ter inzage van 17 juni 2010 tot en met 28 juli 2010. Naar aanleiding daarvan is één reactie ontvangen, die niet leidde tot het aanpassen van het ontwerp projectbestemmingsplan. Het vaststellen van een projectbestemmingsplan en het besluit om geen exploitatieplan vast te stellen zijn bevoegdheden van de deelraad. Rapportage fractievergoedingen 2009 en 2010 (t/m 10 maart 2010) Fracties ontvangen jaarlijks een voorschot ter dekking van de kosten die zij maken voor de ondersteuning bij de uitvoering van hun taken. Dit voorschot wordt maandelijks uitgekeerd. Om te bepalen of de uitgekeerde bedragen voor de juiste doelen zijn gebruikt is er ieder jaar een

controle. De deelraad moet een uitspraak doen over de verantwoordingen van de fracties over deze fractievergoeding in het de boekjaren 2009 en 2010 tot de verkiezingen in maart 2010. Benoeming en installatie mevrouw M. Broekhuizen (CU/ SGP) als burgerraadslid Fracties van twee of minder raadsleden kunnen kandidaten voordragen voor de benoeming tot burgerraadslid. Dat kunnen alleen personen zijn die op de kieslijst voor de verkiezingen van 3 maart 2010 hebben gestaan. Daarnaast moet diegene inwoner zijn van Charlois en mag hij of zij geen nevenfuncties uitoefenen die in strijd zijn met het burgerraadslidmaatschap. Na benoeming door de deelraad legt het burgerraadslid de eed of belofte af. Benoeming van de heer R.D. van der Maas als lid van de Commissie tot Onderzoek van de Rekening (COR) Elke fractie kan op voordracht een lid en een plaatsvervangend lid van de Commissie tot Onderzoek van de Rekening laten benoemen. Hij of zij moet dan wel deelraadslid zijn. Tijdens de raadsvergadering benoemt de deelraad uit de voordrachten de leden en plaatsvervangende leden van de COR. Benoeming raadstafel voorzitter(s)

Voor het technisch voorzitten (geen lid) van de raadstafels binnen de deelraad Charlois worden door de deelraad minimaal twee en maximaal vier raadsleden benoemd als voorzitter. Twee van de voorzitters hebben ontslag genomen. De deelraad kan nu twee nieuwe voorzitters benoemen. Fracties uit de deelraad kunnen hiertoe een voordracht doen. Inspreekrecht burgers Voorafgaand aan de vergadering is er gedurende maximaal een half uur gelegenheid om vragen te stellen, zowel over zaken die op de agenda staan als over andere onderwerpen. Wilt u het woord voeren tijdens het vragenhalfuur, dan moet u dit wel van tevoren melden. Dat kan uiterlijk de maandagochtend van de raadsvergadering vóór 12.00 uur bij de griffier, tel. 010 ­ 410 7 443 / 507 of griffie@charlois. rotterdam.nl. Meer informatie Informatie over de deelraad en de vergaderingen vindt u op de website www.charlois.rotterdam. nl. De vergaderstukken kunt u inzien en/of downloaden via het Bestuurlijk Informatiesysteem op www.deelraadinfo.nl/charlois. Geluidsopnamen van de vergaderingen zijn na te luisteren via http://charlois.raadsinformatie.nl.

Wandelen langs kunst in Oud-Charlois
Wegens groot succes is er dit najaar een tweede serie wandelexcursies met gids langs kunstwerken in de openbare ruimte van OudCharlois. Deelname is gratis. In Rotterdam-Charlois wonen en werken meer dan 200 kunstenaars en dat is te zien! In en rondom de dorpskern van Oud-Charlois zijn maar liefst 28 kunstwerken in de buitenruimte gerealiseerd. Onder begeleiding van gids Annemarie Piscaer, die in Charlois woont en werkt als ontwerper, wandelt u in twee uur langs deze kunstwerken. Elke deelnemer ontvangt een geïllustreerde plattegrond met route en informatie over de kunstwerken. De route begint en eindigt in expositieruimte Hommes aan de Charloisse Kerksingel 14. Deze gratis wandeling wordt mogelijk gemaakt door een bijdrage van deelgemeente Charlois. Vooraf aanmelden U moet u vooraf aanmelden. Dat kan door een email met uw naam, de gewenste datum, uw telefoonnummer en aantal personen te sturen aan info@hommes.nl Data: Zondag 26 september 13.00 uur (15.00 uur opening tentoonstelling in Hommes) Vrijdagavond 1 oktober 19.00 uur Donderdag 7 oktober 14.00 uur Woensdag 20 oktober 14.00 uur Zondag 31 oktober 14.00 uur (Finissage tentoonstelling in Hommes) Bereikbaarheid Hommes, Charloisse Kerksingel, Rotterdam ­ Zuid, is te bereiken met tram 2 vanaf Metro Maashaven of Metro Zuidplein, uitstappen halte Frans Bekkerstraat; met bus 73, vanaf Zuidplein, uitstappen halte Kaatsbaan.

Tentoonstelling `Bridgin' bij Hommes
Yonca Özbilge, lid van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur, opent op zondag 26 september om 15.00 uur de tentoonstelling `Bridgin' in expositieruimte Hommes in Oud-Charlois. Het overbruggen van verschillen speelt niet alleen bij culturele achtergronden: voor veel Rotterdammers vormt de rivier een barrière om over te steken van Noord naar Zuid. Met de expositie Bridgin' openen we het nieuwe seizoen met een ruime blik. Kunstenaars van zowel allochtone als autochtone achtergrond, zowel van Noord als van Zuid tonen tekeningen, grafisch werk en video. Het maken van verbindingen is een leidraad in het werk. De tentoonstelling wordt geopend op 26 september om 15.00 uur. Daarna is deze nog te bekijken t/m 31 oktober 2010, op woensdag en donderdag vanaf 13.00 tot 17.00 uur, op zondag van 13.00 uur tot 18.00 uur en op afspraak. Hommes is gevestigd aan de Charloisse Kerksingel 14.