SGP


SGP'er Van der Staaij: "Eerste stap, meer is nodig."

De âdemissionaire troonredeâ en Miljoenennota zijn een eerste stap op weg naar het op orde brengen van het huishoudboekje van de staat. Een eerste stap, waarbij vooral de kaasschaaf is gehanteerd: overal een beetje bezuinigen. Aan het nieuwe kabinet de taak om de grote(re) stappen te zetten. De SGP hoopt dat dat gebeurt vanuit een duidelijke filosofie, met als kern de eigen verantwoordelijkheid van burgers en organisaties.

Het gezond maken van de overheidsfinanciën is een plicht, ook naar onze kinderen. Niet alleen omdat het veel rente-uitgaven bespaart (die beter besteed kunnen worden), maar ook om voldoende reserves te hebben voor het opvangen van toekomstige kosten.

Positief is dat het kabinet kijkt naar wat er te besparen is op de kinderopvang. Dat strookt met de SGP-gedachte dat ouders allereerst zélf de zorg voor hun kinderen op zich moeten nemen, óók voor de kosten als ze beiden ervoor kiezen om buitenshuis te gaan werken. Het verlagen van de belastingen past evenééns bij het streven van de SGP om meer mensen meer ruimte te bieden voor het invullen van de eigen verantwoordelijkheid.

De SGP blijft alert op de effecten die kunnen optreden als er gesneden wordt in de zorg. Meer eigen bijdragen kunnen nodig zijn, maar daarbij moet er wel op gelet worden dat de rekening niet op het bordje terechtkomt van degenen die het door ziekte, handicap of anderszins financieel al zwaar hebben.
Verkeersboetes zijn geen middel om gaten in de begroting te dichten. De SGP is niet tegen het verhogen van boetes, maar dan moet het vooral gaan om gevallen van âwegpiraterijâ â waar inderdaad een steviger optreden geboden is.