Rijksoverheid



1

Datum 21 september 2010
Betreft Nota Werken in het onderwijs 2011

Aan uw Kamer is toegezegd om twee maal per jaar te rapporteren over de realisatie van de agenda voor voldoende leraren van voldoende kwaliteit. In september via de nota Werken in het onderwijs en in het voorjaar via een voortgangsbrief.

Hierbij ontvangt u de nota Werken in het onderwijs 2011, met daarin de vierde voortgangsrapportage. Het eerste hoofdstuk gaat in op de afspraken uit het convenant Leerkracht. Door dit convenant krijgen schoolbesturen onder andere extra geld om meer leraren in een hogere schaal te kunnen belonen. Dit vergroot de loopbaanmogelijkheden en de aantrekkelijkheid van het leraarsberoep. In veel scholen in het primair en voortgezet onderwijs is men actief bezig met deze zogenoemde 'versterking van de functiemix'. In het voortgezet onderwijs in de Randstad is het afgelopen jaar het aandeel leraren dat betaald wordt in een hogere schaal met 9 procentpunt gestegen.
De belangstelling voor de Lerarenbeurs blijft onverminderd groot. Inmiddels zijn ruim 20 duizend beurzen toegekend sinds de Lerarenbeurs is ingevoerd. Het register voor leraren in het voortgezet onderwijs, primair onderwijs en het (voorbereidend) beroepsonderwijs wordt nu volop voorbereid. In 2011 worden deze registers opengesteld. Een register voor leraren draagt bij aan de kwaliteit van het beroep, doordat het leraren stimuleert hun bekwaamheid op niveau te houden en te verbeteren.
Uit de nota blijkt verder dat het voorspelde lerarentekort de komende jaren minder groot is dan eerder werd verwacht. Dat komt door de extra investeringen in het beroep van leraar en de economische recessie. Als gevolg van deze ontwikkelingen kiezen meer studenten voor het leraarsberoep en is de uitstroom naar de marktsector lager dan eerder verwacht. Bovendien blijven oudere leraren langer doorwerken.

In het basisonderwijs worden de komende jaren geen wezenlijke tekorten verwacht. In het voortgezet onderwijs ontstaat door de uitstroom van oudere leraren de komende acht jaar een tekort van circa 3.000 voltijdbanen. Uit het rapport blijkt dat zonder de beloningsmaatregelen uit het Actieplan Leerkracht het verwachte tekort in het voortgezet onderwijs twee keer zo hoog zou zijn geweest. Verder vindt u in de nota informatie over de laatste ontwikkelingen op de onderwijsarbeidsmarkt en de sociale zekerheid, de professionalisering van de school en de leraar en de actuele gegevens over de lerarenopleidingen.

de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

mr. A. Rouvoet

de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Marja van Bijsterveldt#Vliegenthart