Gemeente Enschede

College wil samen optrekken met raad, burgers en partners

`Enschede in gesprek'

Het college wil een dialoog met burgers, ondernemers, partners en de gemeenteraad om de gestelde ambities te behalen en samen te werken aan een krachtig en vitaal Enschede.
Goede samenwerking is nu des te belangrijker, omdat de economische recessie, de rijksbezuinigingen en de eigen financiën het nodig maken heel goed te kijken waarin Enschede investeert en waarop kan worden bezuinigd. Door gesprekken met partners én door burgers de gelegenheid te geven (via internet) te reageren, wil het college ideeën ophalen en in gesprek gaan.

Besturen doe je samen
Het college wil Enschede in nauwe samenwerking met de gemeenteraad, ambtelijke organisatie, burgers, ondernemers, partners en organisaties besturen. De programmabegroting, die in november aanstaande door de gemeenteraad moet worden vastgesteld, is het eerste grote onderwerp waarover het college rechtstreeks met de stad in gesprek gaat. Deze werkwijze wordt in de toekomst verder uitgebouwd.

In het coalitieakkoord `Vertrouwen in Enschede' is de basis gelegd voor de politieke koers. Deze koers wordt nu uitgewerkt in de programmabegroting 2011 en de meerjarenbegroting 2011-2014.

De vaststelling van de programmabegroting is nu een belangrijk moment. In de Programmabegroting wordt zowel het beleid voor de komende jaren vastgelegd als de wijze waarop dit beleid wordt gefinancierd. Gezien de moeilijke economische situatie zullen extra bezuinigingen onontkoombaar zijn: van vier miljoen euro in 2011 oplopend tot elf miljoen euro in 2014.

Gevarieerde vormen van participatie en samenwerking Het college zet de komende tijd verschillende vormen van samenwerking in, afhankelijk van de doelgroep.
De gemeenteraad en het college spreken op 27 september in gezamenlijke werksessies over de ambities en de begroting voor de komende jaren. In deze sessies wordt ook nader gezocht naar de mogelijkheden voor bezuinigingen. Op 1 november wordt de door B&W vastgestelde programmabegroting vervolgens besproken in de stedelijke commissie en is er voor insprekers gelegenheid om onderwerpen onder de aandacht van de raadsleden en het college te brengen.

`Enschede in gesprek'
Eind deze maand starten het college en de gemeenteraad gesprekken met diverse stedelijke partners. De resultaten van deze gesprekken worden meegenomen in de programmabegroting, die op 21 oktober door het college wordt vastgesteld.
Een speciale rubriek wordt bovendien geopend in weekblad Huis aan Huis. Onder de titel `Enschede in gesprek' worden diverse onderwerpen rondom de programmabegroting besproken en toegelicht.

www.enschede.nl/ingesprekmet
Vanaf 1 oktober kan iedereen via de nieuwe website www.enschede.nl/ingesprekmet meedenken en ideeën aanleveren. Ook deze inbreng wordt meegenomen bij de opstelling van de begroting en bij de verdere uitwerking van beleidsplannen. De website zal ook na afronding van de begroting in de lucht blijven als platform voor andere actuele onderwerpen.

Begrotingskrant
In december wordt tenslotte de speciale Begrotingskrant huis aan huis verspreid. Daarin staat een uitgebreide toelichting op de programmabegroting, zoals die uiteindelijk door de gemeenteraad op 15 november zal zijn vastgesteld.