Rijksoverheid



Nederlandse overheid internationaal vergeleken

Nieuwsbericht | 21-09-2010

De werkgelegenheid bij de overheid in Nederland bedraagt bijna 16 procent van de beroepsbevolking. De loonsom van de overheid is ongeveer 10 procent van het bruto binnenlands product. Vergeleken met andere landen is de Nederlandse overheid niet bijzonder groot. Dat staat in de Trendnota Arbeidszaken Overheid 2011, die minister Hirsch Ballin en staatssecretaris Bijleveld aan de Tweede Kamer hebben aangeboden.

Bij de overheidswerkgevers staat een divers samengesteld personeelsbestand hoog op de agenda. Het aandeel vrouwen in de instroom heeft zich gestabiliseerd op 58%. Ook zijn er meer vrouwen bijgekomen in topposities. Het aandeel allochtonen is de afgelopen jaren slechts licht gestegen van 5,6 naar 6,1 procent.

Er is de afgelopen jaren veel in gang gezet om agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak terug te dringen. Doelstelling van het programma is een daling met 15% punt in 2011 ten opzichte van 2007. Dit jaar wijzen de cijfers er op dat het stevig aanpakken van agressie en geweld loont: bij een aantal sectoren is de daling van het aantal slachtoffers van agressie en geweld ingezet.