Eerste Kamer der Staten Generaal

Burgers uit alle provincies te gast in de Ridderzaal

21 september 2010

De Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal in de Ridderzaal werd op Prinsjesdag bijgewoond door vierentwintig speciale gasten afkomstig uit alle Nederlandse provincies. Op verzoek van Eerste Kamervoorzitter P.R.H.M. (René) Van der Linden heeft elke provincie twee burgers voorgedragen die aanwezig waren bij het uitspreken van de Troonrede door Hare Majesteit de Koningin. Als bijzondere genodigden van de Staten-Generaal waren zij de hele dag aanwezig bij de feestelijkheden op het Binnenhof.

Met dit initiatief wil Kamervoorzitter Van der Linden laten blijken dat het werk van vele tienduizenden vrijwilligers in Nederland door de volksvertegenwoordiging wordt gezien en gewaardeerd. 'U vertegenwoordigt de kern van de Nederlandse samenleving, waar ons land op drijft. Door u eervol te ontvangen op dé feestdag van het parlementair jaar zetten wij alle mensen in het zonnetje die zich als vrijwilliger inzetten met allerlei taken en activiteiten', aldus Van der Linden.

De Voorzitter van de Eerste Kamer, in zijn hoedanigheid eveneens Voorzitter van de Verenigde Vergadering, verwelkomde op de ochtend van Prinsjesdag de vierentwintig burgers in het gebouw van de Eerste Kamer. De vierentwintig 'ambassadeurs' van de provincie - waarvan een groot aantal zich inzet als mantelzorger of coördinator van plaatselijke verenigingsactiviteiten - zaten in de Ridderzaal op de tribune, en wisselen na afloop met elkaar ervaringen uit. Het initiatief om burgers uit alle provincies uit te nodigen werd mede ondersteund door Voorzitter Gerdi Verbeet van de Tweede Kamer.