Beweging 3.0


Allochtone zorgconsulent maakt vertaalslag

dinsdag, 21 september 2010

Amersfoort - Meander Medisch Centrum en Beweging 3.0 zetten in op heldere communicatie. Heldere communicatie tussen arts en patiënt staat centraal bij de oplossing van elk gezondheidsprobleem. Uiteraard geldt dit ook in het contact en de communicatie met cliënten uit andere culturen. Communicatie moet tweerichtingsverkeer zijn en geen straat vol (taal)barrières. Daar waar het voor allochtone cliënten lastig kan zijn om hun gezondheidsklacht te verwoorden, is het voor de zorgverlener soms moeilijk om te checken of de cliënt ook echt begrepen heeft wat er is gezegd. Om die reden zijn er in Amersfoort al sinds 2006 allochtone zorgconsulenten werkzaam binnen de gezondheidszorg. Vanaf dindag 21 september zijn zij ook aanwezig op twee locaties van Meander Medisch Centrum in Amersfoort.

De allochtone zorgconsulenten vervullen een brugfunctie tussen hulpverleners en patiënten. Zij kunnen taalbarrières en cultuurverschillen overbruggen. Het doel is de zorg aan allochtone patiënten te verbeteren en kosten te besparen die ontstaan door miscommunicatie, no show en dergelijke.

Er zijn vier zorgconsulenten. Zij kunnen Turks-, Arabisch- en Berber-sprekende mensen ondersteunen en begeleiden in de gezondheidszorg. Bijvoorbeeld mensen uit Turkije, Marokko, Egypte, Somalië, Irak, Iran, Syrië en andere Turks/Arabisch-sprekende landen.

Wat kan een zorgconsulent doen? Zorgconsulenten kunnen bijvoorbeeld spreekuren meedraaien, meegaan naar artsen en/of onderzoeken, een voorgesprek houden met de patiënt om de vraag/klacht te inventariseren, telefonisch contact leggen voor afspraken of nabellen bij het niet verschijnen van een patiënt en nagesprekken voeren met de patient in de eigen taal om zaken nog eens uit te leggen of voorlichting verzorgen.

Spreekuren
Vanaf 21 september 2010 zijn Turkse en Marokkaanse zorgconsulenten wekelijks aanwezig op de locaties Elisabeth en Lichtenberg van Meander Medisch Centrum Amersfoort.

Op locatie Amersfoort, Elisabeth is dat op dinsdagmiddag van 13.30 - 16.30 uur en voor de locatie Amersfoort Lichtenberg is dat op donderdagmiddag 13.30 - 16.30 uur.