Ingezonden persbericht



---






---





Persbericht

Filmtheaters en bioscopen ondersteunen landelijke actie Wereld Alzheimer Dag met speciale voorstellingen van de film VERDWAALD IN HET GEHEUGENPALEIS Dinsdag 21 september in o.a.
Amsterdam (Pathé Tuschinski, Het Ketelhuis, De Uitkijk), Rotterdam (Pathé Schouwburgplein), Den Haag (Filmhuis Den Haag), Apeldoorn (De Gigant), Arnhem (Focus), Breda (Chassé Theater), Delft (MustSee), Haarlem (Filmschuur), Helmond (Pathé Helmond), Groningen (Images), Utrecht ('t Hoogt), Maastricht (Lumière), Zaandam (Pathé Zaandam)

www.geheugenpaleis.nl (vanaf 21 augustus online) http://www.facebook.com/pages/Verdwaald-in-het-Geheugenpaleis/123686027642556?ref=ts

Dinsdag 21 september vinden in het kader van Wereld Alzheimer Dag in veel filmtheaters en bioscopen speciale voorstellingen plaats van Verdwaald in het Geheugenpaleis, een documentairefilm van Klara van Es over het verlies van identiteit en houvast, door de ogen van mensen met Alzheimer. Een gedeelte van de opbrengst wordt gedoneerd aan Alzheimer Nederland, die een grootschalig, 4-jaar durend onderzoek financiert naar dementie op jonge leeftijd in het Alzheimer Centrum aan het VUmc Amsterdam. De fondsenwerving voor dit onderzoek wordt door Alzheimer Nederland eveneens aangepakt met een campagne, om de totale financiering rond te krijgen. Vanaf 9 september 2010 is Verdwaald in het Geheugenpaleis te zien in de Nederlandse filmtheaters. Maandag 23 augustus om 12.15 uur bent u van harte welkom bij de persvoorstelling in Het Ketelhuis, Cultuurpark Westergasfabriek, Pazzanistraat 4, Amsterdam. Mocht u verhinderd zijn dan kunt u een screener opvragen bij MVSP publiciteit. Distributie: Cinema Delicatessen.



Eveneens in september start de actie `Plant Narcissen voor Alzheimer'. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de narcis de stof galantamine bevat dat de symptomen van de ziekte Alzheimer vertraagt. Voor de medicijnproductie zijn nu honderden voetbalvelden met narcissen aangeplant. Vanaf september verkopen de tuincentra Alzheimer-pakketten met narcissenbollen voor slechts 3,45. Per pakket gaat 1 naar Alzheimer Nederland. Kijk voor meer informatie op www.bloembollencentrum.nl Verdwaald in het Geheugenpaleis portretteert drie vrouwen, Anita, Louise en Alice, die op een kleine, bijzondere afdeling van een verzorgingstehuis wonen. Hoewel de vrouwen onderling erg verschillen is er één ding dat hen samenbindt: Alzheimer. Hun ziekte bevindt zich in de eerste fase, waardoor ze nog in staat zijn om in een tamelijk normale, omgeving te leven en de simpele dagelijkse bezigheden zelfstandig uit te voeren. Maar allen beseffen ze zich, dat achteruitgang van hun helderheid een onvermijdelijk afscheid van de groep betekent en tevens van hun laatste beetje waardigheid en identiteit. De volgende fase, die van volledige afhankelijkheid in een gesloten afdeling, hangt als een zwaard van Damocles boven hun hoofd. Ze doen er alles aan om dit te voorkomen. De film volgt de personages gedurende ruim een jaar. Zo ontdekt de kijker wie ze zijn en vooral ook wie ze waren. Bijzonder aan Verdwaald in het Geheugenpaleis is dat de film vanuit een uniek perspectief over de ziekte van Alzheimer vertelt, namelijk vanuit de patiënt zelf. Op confronterende wijze wordt duidelijk hoezeer hun bewustzijn onherroepelijk afbrokkelt en de afwezigheid het langzaam maar zeker wint van de luciditeit. Toch is Verdwaald in het Geheugenpaleis geen treurige film, maar zit het verhaal ook vol humor en hoop.

Klara van Es Fillmmaakster Klara van Es is afgestudeerd in Kunstgeschiedenis. Ze heeft een lange staat van dienst als radio- en televisiemaker. Naast het maken van documentaires werkt ze ook voor verschillende televisieproductiehuizen als journalist, eindredacteur en regisseur. Verdwaald in het Geheugenpaleis is Klara van Es' eerste lange documentaire. Om deze te kunnen realiseren werkte ze drie jaar lang als vrijwilligster één dag per week in het verzorgingstehuis. Op die manier leerde ze de ziekte en haar personages kennen als geen ander. Verdwaald in het Geheugenpaleis België-Nederland, 2010, 87 minuten / 1.4K en 2K / Kleur / Dolby Regie: Klara van Es ­ Editor: Leen Anthonissen ­ Director of Photography: Mark Sanders ­ Componist: Jef Neve ­ Uitvoerend producent: Bram Crols ­ Een productie van Associate Directors (België / www.adirector.eu) en Memphis Film & Television (Nederland / www.memphisfilm.net)






---- --