Nuon

PERSBERICHT

21 september 2010

Nieuwe strategische richting moet winst en waardecreatie verhogen en het CO2-profiel verbeteren

Vattenfall focust zich op kernmarkten Zweden, Duitsland en Nederland

Vattenfall streeft ernaar de winst en de waardecreatie te verhogen en het CO2-profiel te verbeteren en wil een van de koplopers zijn in de ontwikkeling van duurzame energieproductie. Deze doelstellingen maken deel uit van de nieuwe strategische richting van de onderneming. Vattenfall blijft een geïntegreerd Europees bedrijf met een gediversifieerd productportfolio dat zich richt op Zweden, Duitsland en Nederland. Ook introduceert Vattenfall een organisatiestructuur gebaseerd op business divisies.

Vattenfall heeft uitdagende marktomstandigheden in het vooruitzicht. De onderneming heeft een sterke positie gerealiseerd, maar moet de operationele efficiency en beschikbaarheid verbeteren. Daarnaast moeten de schuldposities verminderen en het CO2-profiel, dat momenteel boven het industriegemiddelde ligt, verbeteren.

Na een intensieve periode van overnames om Vattenfall succesvol te vestigen als een vooraanstaand Europees energiebedrijf, begint de onderneming nu aan een consolidatiefase. Een bezuinigingsprogramma zal worden gestart, gericht op het verminderen van de operationele kosten met 6 miljard Zweedse Kronen (ongeveer EUR 648 miljoen). Dit wordt gerealiseerd door het verlagen van de inkoopkosten en het doorvoeren van verbeteringen in operationele processen en onderhoud. Voor een deel leidt dit tot een vermindering van het aantal medewerkers. Vattenfall wil dit realiseren via natuurlijk verloop. De gesprekken hierover met de ondernemingsraden zijn inmiddels gestart.

Het is de bedoeling dat het algehele investeringsprogramma voor de komende vijf jaar (2011-2015) wordt teruggebracht tot 165 miljard Zweedse Kronen (ongeveer EUR 17,8 miljard), in vergelijking met het investeringprogramma voor de huidige periode (2010-2014) van 210 miljard Zweedse Kronen (ongeveer EUR 21,7 miljard) .

Onderzocht wordt of geografische posities en assets, die de nieuwe strategische richting niet ondersteunen, afgestoten kunnen worden. Op die manier wil Vattenfall het CO2-profiel verbeteren, de balanspositie versterken en toekomstige groei mogelijk maken.

Uitbreiding en groei worden verwacht in energieproductie met lage CO2-emissies, zoals wind- en kernenergie, biomassa, water en gas. Vattenfall blijft een geïntegreerd energiebedrijf dat zich behalve op de productie van energie ook richt op het distribueren, verhandelen en verkopen daarvan. De onderneming handhaaft de drie productgroepen: elektriciteit, warmte en gas.

"Met de nieuwe strategische richting zet Vattenfall een volgende stap in de ontwikkeling van de onderneming", aldus CEO Øystein Løseth. "Het doel is het versterken van de balanspositie van Vattenfall, het verhogen van de winst en de waardecreatie en het voorbereiden van het bedrijf op toekomstige groei".

"Na een fase van intensieve groei is het nu tijd voor consolidatie", zegt Lars Westerberg, Voorzitter van de Raad van Commissarissen van Vattenfall. "Vattenfall zal zijn CO2-profiel verbeteren en tot een van de koplopers in het ontwikkelen van duurzame energieproductie gaan behoren".

Op 1 januari 2011 wordt een organisatiestructuur, gebaseerd op business divisies, bekend gemaakt. Hierover worden momenteel met de ondernemingsraden gesprekken gevoerd. Deze nieuwe organisatie zal binnen geheel Vattenfall leiden tot meer eigen verantwoordelijkheid, verbetering van de prestaties, verlaging van de overhead- en administratieve kosten en meer aandacht voor de klant.

De nieuwe Executive Management Group bestaat uit Øystein Løseth - CEO, Tuomo Hatakka - Production, Huib Morelisse - Asset Development, Harald von Heyden - Asset Optimization and Trading, Anders Dahl - Renewables, Torbjörn Wahlborg - Distribution and Sales, Jonas Florinus - waarnemend CFO, Lars Gejrot - Human Resouces, Elisabeth Ström - External Relations and Communications en Adreas Regnell - Strategy.

Over Nuon
Nuon is een energieonderneming die met zesduizend medewerkers ruim 2,6 miljoen consumenten, bedrijven en organisaties bedient in Nederland en België. Een betrouwbare, betaalbare en zo schoon mogelijke energielevering staat daarbij centraal. Nuon produceert en levert gas, elektriciteit, warmte en koude en helpt haar klanten om het energieverbruik te beperken. Nuon is onderdeel van de Vattenfall Group.