Dienstenbond CNV

Nieuws

20 september 2010

Forse bezuiniging op sociaal plan FloraHolland niet acceptabel

In de afgelopen week heeft CNV Dienstenbond verder met FloraHolland gesproken over een nieuw Sociaal Plan. CNV Dienstenbond is het met FloraHolland eens dat bij functieverlies een uitgebreide begeleiding van werk naar werk de basis is voor een goed Sociaal Plan om zo werkloosheid te voorkomen. Alle inspanningen moeten daarop gericht zijn. Maar soms lukt dat niet en zal in het uiterste geval ontslag volgen. Vaak worden daarbij werknemers met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt getroffen. Daarom moet een Sociaal Plan een goede ontslagvergoeding hebben om deze groep niet de dupe te laten worden van een reorganisatie. FloraHolland wil op de ontslagvergoeding flink bezuinigen. CNV Dienstenbond vindt dat niet acceptabel.

CNV Dienstenbond vindt dat een Sociaal Plan in eerste instantie gericht moet zijn op een maximale inspanning van werk naar werk bij functieverlies. Het behoud van werk is de beste basis om behoud van inkomen te realiseren. Een goede begeleiding en ondersteuning bij het vinden van een nieuwe passende functie is daarom topprioriteit in elk Sociaal Plan dat CNV Dienstenbond afspreekt. Dus ook bij FloraHolland.

Ontslagvergoeding
Maar een Sociaal Plan is uiteindelijk ook een sociaal vangnet voor diegenen die in het uiterste geval na een maximale begeleidingsperiode toch geen nieuwe passende functie hebben kunnen vinden. Vooral kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt worden nogal eens de dupe van reorganisaties en functieverlies. Dat is nog eens extra het geval in tijden van economische crisis. Voor hen moet er in een Sociaal Plan dus een goede ontslagvergoeding geregeld zijn om het verlies aan inkomen te compenseren. Daarom vindt CNV Dienstenbond het niet acceptabel om juist op deze groep te bezuinigen door een lagere ontslagvergoeding te willen afspreken.

Wat wil FloraHolland?
FloraHolland vindt de ontslagvergoeding uit het oude Sociaal Plan te duur en niet van deze tijd. Daarom willen ze een nieuwe en lagere ontslagvergoeding afspreken die gebaseerd is op de nieuwe (slechtere) kantonrechterformule met een neutrale correctiefactor. CNV Dienstenbond is van mening dat de oude (betere) kantonrechterformule moet worden toegepast met een meer dan neutrale correctiefactor. Hoezo te duur? Als de begeleiding van werk naar werk na functieverlies goed uitpakt hoeft de ontslagvergoeding helemaal niet te worden uitgekeerd. Daarnaast gaat het op dit moment niet slecht met FloraHolland en is er dus geen noodzaak voor een bezuiniging op een ontslagvergoeding die als het goed is dus nauwelijks uitgekeerd hoeft te worden. FloraHolland moet wat ons betreft oog hebben voor kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt die in deze tijd buiten de boot dreigen te vallen. Kortom, het laatste woord is hierover nog niet gezegd. De onderhandelingen worden medio oktober vervolgd.