Verzamelaars ontdekken de kunst van het delen

21/09/2010 09:05

ESELECT BENELUX BVBA

Jan Hoet steunt revolutionair online kunstplatform

New York/Antwerpen - 21 September 2010

Vandaag ziet www.openartcollection.com het levenslicht: de eerste sociale netwerkplaats voor de kunstwereld. Een virtuele, Engelstalige ontmoetingsplek, op Facebook-leest geschoeid, voor kunstenaars en kunstverzamelaars, -liefhebbers en -professionals. Wie er een profiel aanmaakt, is meteen verbonden met kunstminnaars over de hele wereld. Leden delen en bespreken online kunstcollecties, ontdekken nieuwe kunst, discussiëren in thematische groepen en consulteren de resultaten van (inter)nationale kunstveilingen.

Professionals achter de schermen

Open Art Collection is het geesteskind van kunstverzamelaars David Dehaeck en Nathalie Haveman. Het managementteam bestaat verder uit Rudy Arnoudt, Walter De Brouwer, Serge Kubla en Arthur Madna. Jan Hoet zetelt in de adviesraad. Zo combineert de groep achter dit project kennis van kunst, internettechnologie en financiën.

Delen, doorklikken, ontdekken

David Dehaeck, medeoprichter: "Verzamelaars plaatsen hun favoriete kunstwerken gewoon online, en delen ze zo met de rest van de wereld. Pareltjes die anders achter gesloten deuren blijven, kan nu iedereen bewonderen. Dat geeft niet alleen veel voldoening, maar levert soms ook een commercieel voordeel op." Toch vinden gebruikers op Open Art Collection meer dan alleen kunstwerken. Het is ook een schatkamer vol informatie over kunstgeschiedenis, kunstenaars, genres en bewegingen. En een heus netwerk van kunst: bezoekers klikken op informatie, en komen zo plots terecht bij een nieuw kunstwerk, dat ze nog niet kenden. Dat is dan weer verbonden met andere informatie, profielen of werken. Een heus kunstweb dus - een nieuw interactief concept.

Revolutionair voor de kunstwereld

Vanaf een kunstwerk online staat, wordt het een onderdeel van het netwerk. De eigenaar ervan kan er dan een 'momentum' voor opbouwen bij de andere leden, en zoveel mogelijk fans ervoor ronselen. Verandert het kunstwerk van eigenaar? Dan volgen de fans gewoon mee, via de Art Work Fan Key. Zo wordt de aandacht die een werk geniet meteen blijvend onderdeel van de intrinsieke waarde van het werk. Voor dit revolutionaire concept werd een patent aangevraagd.

Op ontdekkingstocht

De netwerkstructuur past volledig bij het concept dat David Dehaeck, eigenaar van de Guide Mayer, in gedachten had. "De Open Art Collection brengt niet alleen gelijkgestemde mensen online samen om hun passie voor kunst te delen. Het is ook een ontdekkingstocht. Het profiel van één gebruiker is het startpunt voor een verrassende wandeling door collecties en ateliers. Bezoekers ontdekken al klikkend geografische en historische feiten - en op die manier de hele context achter een werk. Zo wordt het een ware, opwindende jacht op kunst."

Gratis genieten van kunst

Die jacht op kunst hoeft niet duur te zijn. Een Basic-abonnement kost zelfs - niets. Het geeft recht op een profielfoto, drie foto's van kunstwerken en heel wat activiteiten op de website. Een Basic Plus-abonnement kost 7,95 dollar per maand, en een Premium-abonnement 29,95 dollar. Die formules openen de deur naar meer mogelijkheden, zoals het beheer van collecties en het consulteren van veilingresultaten. Bovendien zijn er geen addertjes verborgen onder het gras: leden kiezen elke maand opnieuw of ze lid willen blijven.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel