Ingezonden persbericht


Business Software Alliance (BSA) introduceert eerste ISO Software Asset Management-programma (SAM)

Amsterdam, 21 september 2010 - De Business Software Alliance (BSA), de wereldwijde vertegenwoordiger van de software-industrie, introduceert het Software Asset Management-trainings- en certificeringsprogramma (SAM) SAM Advantage. Het programma, dat voldoet aan de International Organization for Standardization-richtlijnen (ISO), omvat trainingen op het gebied van effectief beheer van IT-middelen. Het is een cruciale tool waarmee bedrijven het uiterste kunnen halen uit hun technologie-investeringen.

SAM Advantage stelt bedrijven in staat om een op standaarden en best practices gebaseerd SAM-programma op te zetten. Dit programma helpt ze bij het verhogen van de IT-efficiëntie, bij kostenverlaging en bij het identificeren en verkleinen van IT-risico's. Na het succesvol afronden van SAM Advantage en de bijbehorende examens mogen deelnemers zich Certified Software Management Professional (CSMP) noemen. De training voldoet volledig aan de wereldwijde ISO/IEC 19770-1 SAM-standaard.

"De meeste SAM-programma's richten zich op één softwarepakket. SAM Advantage is een overkoepelend, leveranciersonafhankelijk programma", zegt Jacco Brand, voorzitter van het Benelux-comité van de BSA. "Bijkomend voordeel van dit laagdrempelige programma is, dat het ook geschikt is voor alle resellers. Partijen die na het doorlopen van SAM Advantage de basisvaardigheden beheersen, kunnen er altijd voor kiezen om een SAM-programma voor specifieke softwareoplossingen te doorlopen."

"SAM Advantage is het eerste programma dat IT-professionals vertrouwen in, en begrip van de vereiste processen voor de implementatie van SAM-programma's en -practices biedt", zegt Jodie Kelley, vicepresident Antipiraterij en hoofd Juridische Zaken van de BSA. "Dit programma is samen met praktijkmensen ontwikkeld, waarbij de ervaring en expertise van softwareleveranciers is meegenomen. SAM Advantage is eenvoudig af te stemmen op de unieke behoeften van een bedrijf en biedt gebruikers een onafhankelijk en breed geaccepteerd programma."

De CSMP is de enige certificering die expertise erkent in de opzet van een wereldwijd, op standaarden gebaseerd SAM-programma. Het wordt ondersteund door de zakelijke-softwaresector en de BSA. Afronding van het programma bevestigt dat een professional de processen beheerst, die nodig zijn om ISO/IEC 19770-1 SAM-programma's te implementeren. Daarnaast kunnen ze werken op verschillende softwareplatforms en hebben ze inzicht in de zakelijke en technische issues waar organisaties in een groot aantal sectoren mee te maken hebben.

Het programma wordt momenteel wereldwijd in het Engels aangeboden. De BSA is van plan om in 2011 de distributie van SAM Advantage te verbreden door het programma in meerdere talen aan te bieden.

"SAM Advantage is een belangrijke ontwikkeling voor de IT-sector", zegt David Bicket, voorzitter van ISO/IEC JTC1 SC7 WG21 en verantwoordelijk voor SAM-standaarden. "Doordat SAM Advantage voldoet aan de wereldwijde ISO-standaard, onderscheidt dit programma zich. Het biedt een effectieve oplossing voor softwarebeheer, kostenverlaging en het terugdringen van risico's. De CSMP-certificering verhoogt ook de marktwaarde van deelnemers en vergroot hun onderscheidend vermogen als software asset manager."

SAM Advantage biedt een gelaagde structuur waarmee bedrijven zelf bepalen in welk tempo ze SAM invoeren. Daarnaast biedt het de flexibiliteit om een SAM-programma op te zetten, dat is afgestemd op hun specifieke behoeften. De eerste laag (Tier 1) helpt bedrijven bij het verzamelen van betrouwbare SAM-data en faciliteert het voldoen aan licentie-eisen. De tweede laag (Tier 2) richt zich op snelle kostenoptimalisatie en het creëren van een omgeving voor gestructureerde softwarecontrole. De derde laag (Tier 3) garandeert dat het SAM-programma de efficiëntie en effectiviteit van de bestaande activiteiten en diensten verbetert. De laatste laag (Tier 4) omvat complexere middelen en dieper geïntegreerde activiteiten, en integreert licentie-compliancy met een controleomgeving voor kostenbesparing die ervoor zorgt dat SAM de gehele bedrijfsvoering ondersteunt.

###

Over de Business Software Alliance (BSA)
De Business Software Alliance (www.bsa.org) is de belangrijkste pleitbezorger van de software-industrie. De organisatie is actief in tachtig landen en richt zich op het stimuleren van de softwaremarkten en het creëren van voorwaarden voor innovatie en groei. Overheden en industriepartners vertrouwen op de BSA voor een goed doordachte aanpak van beleids- en juridische issues, en erkennen dat software een belangrijke rol speelt bij economische en sociale vooruitgang. BSA-leden investeren jaarlijks miljarden dollars in lokale economieën, werkgelegenheid en volgende-generatie oplossingen waarmee mensen in de gehele wereld productiever, beter verbonden en veiliger zijn. BSA-leden zijn onder andere: Adobe, Altium, Apple, Asseco Poland S.A., Attachmate, Autodesk, AVEVA, Bentley Systems, CNC, Corel, Dassault Systèmes SolidWorks Corporation, DBA Lab S.p.A., Mamut, Microsoft, Microstar, NedGraphics, O&O Software, Progress Software, Scalable Software, Siemens, Symantec, Tekla en The MathWorks. Voor meer informatie: www.bsa.org/netherlands.