Ingezonden persbericht


Amsterdam, 21 september 2010

PERSBERICHT

IEP! WINT HOOFDPRIJS OP FESTIVAL IN DENEMARKEN

Op het gerenommeerde kinder- en jeugdfilmfestival BUSTER in Kopenhagen, Denemarken heeft de speelfilm IEP! afgelopen weekend de 'Juryprijs voor Beste Film' gewonnen. Het festival beleefde dit jaar haar 10-jarig bestaan en programmeerde 169 kinder- en jeugdfilms uit binnen- en buitenland.

De film is door zowel het festivalpubliek als de jury zeer goed ontvangen. Het juryrapport over IEP!: "We hebben grote waardering voor het thema van de film, dat zowel toegankelijk is voor kinderen als voor volwassenen: de kunst van het loslaten van je dierbaren."

IEP! gaat over Viegeltje, die op een meisje lijkt maar vleugels heeft in plaats van armen. Vogelkijker Warre vindt haar onder een struik en neemt haar mee naar huis. Warre en zijn vrouw Tine besluiten Viegeltje te houden en haar op te voeden als een gewoon meisje. Maar Viegeltje is geen gewoon meisje en ze vliegt weg. Ze wil met de andere vogels mee naar het zuiden. Het wordt een lange, avontuurlijke reis.

IEP! is gebaseerd op het bekroonde boek van Joke van Leeuwen. Het scenario is geschreven door Mieke de Jong. De hoofdrollen worden vertolkt door Huub Stapel, Joke Tjalsma, Diederik Ebbinge, Kenadie Jourdin-Bromley, Madelief Vermeulen en Ties Dekker.

De wereldpremière van IEP! vond in februari plaats op de Berlinale en de film is sindsdien te zien geweest op verschillende internationale festivals, in onder andere Zweden, Groot-Brittannië, de VS en Zuid-Korea. In maart won de film de "Grand Prix" op het kinderfilmfestival te Montréal. In Nederland bereikte de film de status van Gouden Film.

De film kwam tot stand dankzij steun van ondermeer het Nederlands Fonds voor de Film, MEDIA en Eurimages en is een coproductie met A Private View. De film is uitgebracht door distributeur Independent Films.


---