Ingezonden persbericht


Persbericht

Sensorschoffels zijn de klapschaatsen van de vollegrondsgroente

Culemborg, 20 september 2010 Mechanische onkruidbestrijding wordt voor de vollegrondsgroenteteelt steeds belangrijker, zeker ook omdat steeds minder herbiciden beschikbaar komen. Nieuwe vingerwieders en sensorgestuurde schoffels zijn bij veel gewassen in staat om het onkruid ook in de gewasrij te bestrijden. Volgens Henk Angenent zijn sensorschoffels de klapschaatsen van de vollegrondsgroente.

Machines zoals de Robovator, de vingerwieder, de torsiewieder, de Radis en de Robocrob maken mechanische onkruidbestrijding in de vollegrondsgroente steeds beter uitvoerbaar. De combinatie met RTK-GPS maakt nog precieser schoffelen mogelijk. Bovendien verbetert hierdoor de controle op het geleverde werk. Doordat de trekker met de machine netjes de gewasrij blijft volgen kan de chauffeur de werking van het schoffelen en dergelijke goed in de gaten houden Demo in Warmenhuizen De projecten `Duurzaam Telen, begint bij jou' en `Telen met Toekomst' organiseren binnenkort een demonstratie van de meestbelovende technieken op dit gebied. De demo is op donderdag 30 september bij Bejo op Trambaan 1, 1749 CZ Warmenhuizen. De demo vindt plaats op het demo veld tegenover het hoofdgebouw. Toelichting door: Piet Bleeker (PPO-AGV te Lelystad). Tijdstippen demo: 10.30 uur, 13.30 uur en 15.00 uur. Klapschaats en Schaatsclinic Tijdens de demonstratie maakt elke teler die meedoet aan de prijsvraag `nieuwe technieken in gewasbescherming' kans op een schaatsclinic door 11-stedentochtwinnaar en schaatsmarathoncoach Henk Angenent. Volgens Henk is het belangrijk dat telers nieuwe uitdagingen aangaan en de nieuwste technieken benutten. Henk Angenent: "Ook innovaties in vollegrondsgroenteteelt hebben soms tijd nodig. Er zijn inmiddels goede wieders en schoffels ontwikkeld. Nu de schoffels via sensoren ook tussen de rij kunnen schoffelen, is de mechanische onkruidbestrijding weer een stap verder. Je zou kunnen zeggen dat deze sensorschoffels de klapschaatsen zijn voor de vollegrondsgroente."

Sensorschoffels zijn de klapschaatsen van de vollegrondsgroente

Persbericht

www.duurzaamtelenbegintbijjou.nl De websites www.duurzaamtelenbegintbijjou.nl en www.telenmettoekomst.nl bieden informatie en nieuws over de Good Practices in de vollegrondsgroente. Voor meer informatie Peter Leendertse (Duurzaam telen, begint bij jou) 06 - 22 22 92 55 of Jacques Rovers (Telen met toekomst): 032 029 16 11 CLM, DLV Plant, Projecten LTO Noord, ZLTO, Arvalis en GBE communicatie voeren deze campagne uit in opdracht van het ministerie van LNV.