Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

21 september 2010

Universele verklaring van archieven aangenomen
'Universal declaration on archives'

De jaarlijkse rondetafelconferentie (11-19 september 2010) van de International Council of Archives (ICA) heeft in Oslo een universele verklaring van archieven aangenomen. De rondetafelconferentie is een bijeenkomst van directeuren van nationale archieven en voorzitters van nationale beroepsverenigingen. Voor Nederland waren Martin Berendse, directeur van het Nationaal Archief, en Fred van Kan, voorzitter van de Koninklijke Vereniging van Archivarissen in Nederland aanwezig.

Wat is het doel van de Universal Declaration on Archives?
- Het bevorderen van de acceptatie van het belang, de doelen en het bereik van archieven.
- Het bevorderen van de acceptatie van het belang van archieven bij het handhaven van mensenrechten.
- Het bevorderen van de aanleg van een collectief geheugen.
- Het versterken van een transparante overheid, die verantwoording aflegt.

De ICA wil dat de UNESCO de universele verklaring van archieven overneemt en verbindt aan de universele verklaring van de rechten van de mens. Ook gaat de ICA bevorderen dat andere internationale organisaties en de nationale overheden de nieuwe verklaring steunen.

De SPA, de sectie van beroepsverenigingen van de ICA, heeft zich sinds 2007 sterk gemaakt voor de verklaring. Fred van Kan, directeur van het Gelders Archief en voorzitter van de Koninklijke Vereniging van Archivarissen in Nederland, is vice-voorzitter van deze sectie. Hij is ingenomen met de aangenomen verklaring: "Ze is erg belangrijk en vooral bestemd voor degenen die niet in het archiefwezen werken".

Universal declaration on archives


Noot voor redacties

__________________________________________
Noot voor de redactie (