Ingezonden persbericht


Onafhankelijk onderzoek: Dienstverlening Edam-Volendam stuurloos en laat veel te wensen over!

Hoe was het ook alweer?
Het college van CDA/PvdA/VD|80 heeft in zijn collegeakkoord aangegeven dat het verbeteren van de dienstverlening naar onze burgers en bedrijven een "absolute must" is. Omdat de gemeenteraad heeft geconcludeerd dat het behoorlijk aan de dienstverlening schort, heeft zij opdracht gegeven aan de rekenkamercommissie om de afhandeling van meldingen en brieven van de gemeente Edam-Volendam te onderzoeken.

De rekenkamercommissie is een onafhankelijke commissie die zijn advies niet laat leiden door politieke voorkeuren of belangen. Vandaar dat de uitkomsten zeer serieus genomen worden door de gemeenteraad. De gemeenteraad bepaalt of er voldoende vertrouwen is om met de huidige vertegenwoordiger(s) in het college de geconstateerde problemen opgelost te krijgen.

Stand van zaken
Eerder al bleek uit een onderzoek dat het met het jeugdbeleid heel slecht gesteld was in onze gemeente. Nu weer ligt er dus een onderzoek waar de vloer mee wordt aangeveegd over de kwaliteit van afhandeling van meldingen en brieven inzake openbare werken.

Geen sturing
Een citaat uit het onderzoek vermeld o.a.: "Er zijn in het beleid voor afhandelen meldingen en brieven geen normen gesteld, er wordt geen managementinformatie gegenereerd, er is centraal geen regie en er wordt dus ook niet gestuurd op realisatie van de ambitie. Procedures en afhandeltermijnen voor meldingen zijn niet geformaliseerd. De ambtelijke organisatie heeft zelf een behandelwijze voor meldingen ontwikkeld die bekend is in de organisatie. Omdat beleid ontbreekt zijn door de ambtenaren normen vastgesteld voor afhandeltermijnen, gebaseerd op gemiddelden van afgelopen jaren en haalbaarheid. Voor calamiteiten buiten kantooruren is een storingscentrum beschikbaar, maar de gemeente werkt niet met beschikbaarheiddiensten. Het is daardoor niet gegarandeerd dat in alle gevallen een ambtenaar bereikt wordt en meldingen die bij het storingscentrum binnenkomen worden niet geregistreerd."

Slechts 57%
Een andere zeer teleurstellende conclusie is: "De gemeente handelt 57% van de meldingen af binnen de door de ambtelijke organisatie zelf ontwikkelde normtijden. De kwaliteit van de afhandeling van brieven is beperkt. De reactietermijn wordt regelmatig overschreden, dossiers zijn niet compleet, beslissingen zijn niet altijd onderbouwd en er zijn geen contactpersonen vermeld. Er is geen centraal registratiesysteem en controle op de afhandeling is versnipperd."

Verder ook wel ere wie ere toekomt maar de volgende conclusie bevestigd dus eigenlijk alleen nog maar meer dat het niet zo zeer het probleem van de ambtenaren is maar veel meer van de aansturing: "Lof voor de ambtenaren die het beleidsvacuüm zo goed mogelijk opvullen en met de beschikbare middelen optimaal presteren." Hoe nu verder
In de komende gemeenteraad wordt het onderzoek van de rekenkamercommissie besproken en zullen de collegepartijen CDA/PvdA/VD80 over elkaar heen rollen om te zeggen dat zij de conclusies beamen en de aanbevelingen zullen overnemen. Dit wordt dan weer een vrijbrief voor de wethouders om achterover te gaan leunen en er weer niets aan te gaan doen. Een schaamteloze vertoning. In een recente reactie van het college hebben zij al aangegeven dat zij zich niet kunnen vinden in de kritiek. Waar het met name misgaat in de organisatie is in het vaststellen van duidelijke kaders waarbinnen de organisatie moet werken en moet worden aangestuurd. We komen dan bij de portefeuille waar dit onderzoek betrekking op heeft en dat is Openbare Werken.

Met de huidige verdeling van de wethoudersposten is er met name in de portefeuille Openbare Werken behoorlijk wat ruimte ontstaan. Recht door Zee had om die reden al voorgesteld om deeltijd functie van te maken. Dat zou een flinke besparing aan loonkosten voor de gemeenschap opleveren. Het college heeft er toch voor gekozen om de 4e wethouderspost volledig in te vullen. Ook heeft er de afgelopen jaren een herstructurering van de ambtelijke top plaatsgevonden. Dat alles heeft dus niet geleid tot de noodzakelijke verbeteringen.

De grote vraag is dus donderdag a.s. of de coalitiepartijen van CDA/PvdA/VD80 vinden dat de huidige aansturing en bestuur daadkrachtig genoeg is om dit op orde te krijgen. Of dat het wederom een aanpak wordt in de lijn van: "Wij van WC eend adviseren WC eend".


Ingezonden persbericht