Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hilversum, 13-09-2010

EEN PERSOONLIJK PORTRET VAN EEN LEGENDARISCHE AMERIKAANSE JAZZ-ZANGER

IN AVRO CLOSE UP: 'CAB CALLOWAY - THE HI DE HO MAN'

De charismatische zwarte big bandleider, zanger, en danser Cab Calloway werd in de jaren dertig onsterfelijk dankzij het lied 'Minnie the Moocher'. Het overbekende refrein van dit nummer bezorgde hem de bijnaam 'The Hi De Ho Man'. Calloway is bovendien onlosmakelijk verbonden met de befaamde New Yorkse jazzclub 'The Cotton Club'.

In 1930 werd de 23-jarige zwarte bigbandleider Cab Calloway gevraagd om zich met zijn orkest te verbinden aan de beroemdste jazzclub van New York: 'The Cotton Club' in Harlem. Calloway was een uniek figuur die opviel door zijn expressieve gezicht, flamboyante optredens en soepele dansbewegingen. Al snel werd hij een echte superster in Amerika. Hij was drie keer per week te horen op de radio, acteerde in speelfilms en figureerde in animatiefilms. In 1932 was hij de allereerste zwarte muzikant die door het racistische Zuiden toerde.

'Cab Calloway - The Hi De Ho Man' is de eerste documentaire over Calloway (1907-1994), een artiest die tot op de dag van vandaag jazz- en popmusici inspireert. Directe aanleiding is het dertigjarig jubileum van de film 'The Blues Brothers'. Calloway maakte destijds zo'n glorieuze comeback in die film dat hij de rest van zijn leven van optredens verzekerd was.

Regisseuse Gail Levin brengt Cab Calloway tot leven met behulp van een scala aan oude filmclips, waaronder ook een televisie-interview met de man zelf. Gesprekken met familie en collega's geven inzicht in zijn persoonlijkheid als mens en als showman, terwijl jazz-historici Gary Giddins en Stanley Crouch Calloway een plaats in de muziekgeschiedenis geven. Cartoonist Steve Brodner, ten slotte, maakt een geheel nieuw portret van Calloway dat aan het einde van de film met behulp van animatie-technieken tot leven komt om een dans aan te gaan met choreograaf Matthew Rushing.

AVRO Close Up, 'Cab Calloway - The Hi De Ho Man', dinsdag 21 september om 23.00 uur Op Nederland 2.