Ingezonden persbericht


Persbericht
Natura Docet - Provinciaal Natuurhistorisch Museum Denekamp

Meester Bernink inspireert:
Onderzoek naar de flora van het Andesgebergte in Colombia en Venezuela Lezing door Prof. dr. Antoine Cleef

* Dinsdag 21 september 2010, 20.00 uur

Meester Bernink, oprichter van het Provinciaal Natuurhistorisch Museum Natura Docet in Denekamp in 1911, was iemand die prachtig kon vertellen en mensen kon inspireren. Hij vertelde over vogels en vlinders van de directe omgeving, van fossielen en zwerfkeien. In de zomer had hij assistenten die hem hielpen bij het dagelijkse museumwerk. Na zijn overlijden nam dochter Heleen de leiding over het museum van hem over en ook in haar tijd waren er jonge studenten die zich ontwikkelden tot biologen en museummensen van formaat.

Eén van hen is Prof. Dr. Antoine Cleef die op dinsdagavond 21 september om 20.00 uur een lezing komt geven over het onderzoek dat hij bijna 40 jaar lang deed naar de planten en ecologie van het Andesgebergte in Colombia en Venezuela. Niet alleen de familie Bernink inspireerde hem daartoe maar in het bijzonder ook Prof. Thomas van der Hammen (ook oud assistent) die hij in 1960 Denekamp ontmoette tijdens een bezoek aan het Natura Docet. Twee jonge mannen die onder de hoede van de Berninks hun eerste schreden in het natuurveldwerk deden ontwikkelden zich tot specialisten in geografisch en botanisch onderzoek in Zuid-Amerika. Beide ontvingen de Colombiaanse 'Orden de San Carlos' als erkenning voor het decennialang uitvoeren van uitstekend wetenschappelijk onderzoek en voor hun sterke toewijding aan de ontwikkeling van de wetenschap en het onderwijs in Colombia.

Voor de pauze zal Antoine Cleef vertellen over het onderzoek dat hij deed en de expedities die hij daarvoor maakte met zijn studenten op de Colombiaanse 'pàramos', de graslanden van de hooggebergten van de Andes. Hij ontdekte er zo'n driehonderd nieuwe plantensoorten. Na de pauze laat Antoine Cleef een film zien die hij maakte in Colombia tijdens een bezoek aan Thomas van der Hammen. Van der Hammen werd door de Vereniging van Vrienden van Natura Docet benoemd tot erelid. Antoine Cleef brengt hem de onderscheiding en maakt met hem een ochtendwandeling door het 2 ha grote bos met inheemse plantensoorten dat van der Hammen zelf in Santa Clara bij Bogota aanlegde. Het bos is een voorbeeld en een bezienswaardigheid en trekt bezoek van natuurliefhebbers tot ambassadeurs en ministers.

De lezing wordt georganiseerd door de Vereniging Vrienden van Natura Docet. De toegang tot het museum en deelname aan de lezing is gratis voor zowel leden en niet-leden.

Provinciaal Natuurhistorisch Museum Natura Docet
Oldenzaalsestraat 39 - 7591 GL Denekamp
0541-35 13 25 / info@naturadocet.nl/ www.naturadocet.nl

Openingstijden
maandag - vrijdag 10-17 uur / zaterdag en zondag 11-17 uuur

Entree
Entree tot de lezing op dinsdagavond 21 september gratis

Normaal:
Volwassenen ¤ 5
4-15 jaar ¤ 2,50
Museumkaart gratis