Ingezonden persbericht


Persbericht

Filmtheaters en bioscopen ondersteunen dinsdag 21 september landelijke actie Wereld Alzheimer Dag
met speciale voorstellingen van de film

VERDWAALD IN HET GEHEUGENPALEIS

Amsterdam (Pathé Tuschinski, Het Ketelhuis, De Uitkijk), Rotterdam (Cinerama, Pathé Schouwburgplein),
Den Haag (Filmhuis Den Haag, Pathé Buitenhof),
Almere (Utopolis), Amersfoort (Lieve Vrouw), Apeldoorn (Filmtheater Gigant), Arnhem (Focus Filmtheater), Breda (Chassé Cinema, MustSee), Delft (MustSee), Den Bosch (Verkadefabriek), Drachten (De Bios), Ede (Cinemec), Eindhoven (Plaza Futura, Pathé), Emmen (Utopolis), Groningen (Pathé Groningen, MustSee), Haarlem (Filmschuur), Hilversum (Filmtheater), Maastricht (Lumière), Nijmegen (Lux), Schijndel (Filmclub), Tilburg (MustSee), Utrecht ('t Hoogt, City), Vlissingen (Cinecity), Zaandam (Pathé), Zwolle (Fraterhuis)

www.geheugenpaleis.nl

Dinsdag 21 september ondersteunen ruim 30 filmtheaters en bioscopen Wereld Alzheimer Dag met speciale voorstellingen van Verdwaald in het Geheugenpaleis, een documentairefilm van Klara van Es over het verlies van identiteit en houvast, door de ogen van mensen met Alzheimer. Een must-see voor alle mensen in de zorgsector en mantelzorgers.

Een deel van de opbrengst wordt gedoneerd aan Alzheimer Nederland, die een grootschalig, 4-jaar durend onderzoek financiert naar dementie op jonge leeftijd in het Alzheimer Centrum aan het VUmc Amsterdam. Zie voor aanvangstijden www.cinemadelicatessen.nl

Sinds 9 september draait Verdwaald in het Geheugenpaleis met succes in de Nederlandse filmtheaters. In België (Antwerpen) ging de film dinsdagavond 14 september Koninklijk in première in aanwezigheid van o.a. H.K.H. prinses Mathilde.

Verdwaald in het Geheugenpaleis portretteert drie vrouwen, Anita, Louise en Alice, die op een kleine, bijzondere afdeling van een verzorgingstehuis wonen. Hoewel de vrouwen onderling erg verschillen is er één ding dat hen samenbindt: Alzheimer. Hun ziekte bevindt zich in de eerste fase, waardoor ze nog in staat zijn om in een tamelijk normale, omgeving te leven en de simpele dagelijkse bezigheden zelfstandig uit te voeren.

Maar allen beseffen ze zich, dat achteruitgang van hun helderheid een onvermijdelijk afscheid van de groep betekent en tevens van hun laatste beetje waardigheid en identiteit. De volgende fase, die van volledige afhankelijkheid in een gesloten afdeling, hangt als een zwaard van Damocles boven hun hoofd. Ze doen er alles aan om dit te voorkomen.

De film volgt de personages gedurende ruim een jaar. Zo ontdekt de kijker wie ze zijn en vooral ook wie ze waren. Bijzonder aan Verdwaald in het Geheugenpaleis is dat de film vanuit een uniek perspectief over de ziekte van Alzheimer vertelt, namelijk vanuit de patiënt zelf. Op confronterende wijze wordt duidelijk hoezeer hun bewustzijn onherroepelijk afbrokkelt en de afwezigheid het langzaam maar zeker wint van de luciditeit. Toch is Verdwaald in het Geheugenpaleis geen treurige film, maar zit het verhaal ook vol humor en hoop.

Klara van Es
Fillmmaakster Klara van Es is afgestudeerd in Kunstgeschiedenis. Ze heeft een lange staat van dienst als radio- en televisiemaker. Naast het maken van documentaires werkt ze ook voor verschillende televisieproductiehuizen als journalist, eindredacteur en regisseur. Verdwaald in het Geheugenpaleis is Klara van Es' eerste lange documentaire. Om deze te kunnen realiseren werkte ze drie jaar lang als vrijwilligster één dag per week in het verzorgingstehuis. Op die manier leerde ze de ziekte en haar personages kennen als geen ander.

Verdwaald in het Geheugenpaleis
België-Nederland, 2010, 87 minuten / 1.4K en 2K / Kleur / Dolby

Regie: Klara van Es - Editor: Leen Anthonissen - Director of Photography: Mark Sanders - Componist: Jef Neve - Uitvoerend producent: Bram Crols - Een productie van Associate Directors (België / www.adirector.eu) en Memphis Film & Television (Nederland / www.memphisfilm.net)


---

Distributeur : Cinema Delicatessen
Sara Höhner / Carolyn van Liefland / Yosha Margherita Jan Luykenstraat 2, 1071 CM Amsterdam
Tel: +31 20 420 71 23 / Fax: +31 20 420 71 24 E-mail: info@cinemadelicatessen.nl