Gemeente Barendrecht



Burgemeester en wethouder openen Internationale Dag van de Vrede

BARENDRECHT (woensdag 15 september) - Op dinsdag 21 september is het Internationale Dag van de Vrede. In groep 8 van de basisschool Rehobôth wordt hieraan de hele ochtend aandacht besteed. Burgemeester Van Belzen verzorgt rond 9.00 uur een korte inleiding over vrede in het algemeen. Wethouder Jeroen Gebben (onderwijs) gaat vervolgens in op het thema vrede in Barendrecht.

Dit jaar is de Internationale Dag van de Vrede speciaal gericht op jongeren. De Verenigde Naties hebben het thema 'jongeren voor vrede en ontwikkeling' aan deze dag gekoppeld. Van Belzen ziet een belangrijke rol in het geven van educatie en voorlichting aan jongeren: 'Jongeren zijn de toekomst van onze samenleving. Juist hierdoor zijn jongeren verbonden aan vrede en ontwikkeling.' Hij hoopt dat leerlingen zich meer bewust worden van het feit dat vrede niet overal vanzelfsprekend is en dat we met elkaar moeten zorgen voor vrede. Wethouder Gebben: 'Iedereen kan zelf de keuze voor vrede maken. Dat kan door met elkaar over problemen praten of iets doen aan een bepaalde situatie.'

Actief bezig zijn met vrede

Op 21 september is het naast de Internationale Dag van de Vrede ook Prinsjesdag. Daarom schrijven de kinderen geen troonrede, maar een troonvrede. De kinderen lezen dinsdag hun troonvrede voor, waarna de jury (burgemeester Jan van Belzen, wethouder Jeroen Gebben en Hans Onderwater) een winnaar kiezen. Tot slot gaan de kinderen ook aan de slag met stellingen over vrede.

Gedenken van vrede

De Verenigde Naties hebben 21 september uitgeroepen tot de Internationale Dag van de Vrede. Niet alleen worden lidstaten opgeroepen op deze dag een wereldwijd staakt-het-vuren en een etmaal van geweldloosheid in acht te nemen, maar organisaties en individuen worden gevraagd om op een passende wijze vrede te gedenken. De dag is een moment om de vrede die we hier hebben te vieren, maar ook stil te staan bij alle plaatsen op de wereld waar géén vrede is.


Noot voor redacties