Nederlandse Omroep Stichting (NOS)


Gewone ongewone Prinsjesdag gewoon bij NOS

HILVERSUM, 15 september 2010 - De NOS doet ook dit jaar via televisie, radio en internet weer uitgebreid verslag van Prinsjesdag. De editie van 2010 is - na 1956, 1972, 1977, 1982 en 1989 - de zesde 'demissionaire' Prinsjesdag in de historie. De uitzendingen in het kader van de derde dinsdag van september, die 21 september om 12.30 uur beginnen, zijn hiermee gewoon én ongewoon tegelijkertijd. Een rechtstreeks verslag van de vaste programmaonderdelen als de rijtoer van de Gouden Koets, de troonrede, de balkonscène met de koninklijke familie en het aanbieden van de Miljoenennota ontbreekt vanzelfsprekend niet in de live-uitzendingen op televisie en radio. Ongewoon - en tegelijkertijd uniek - is dat de troonrede dit jaar is geschreven door een premier die reeds zijn vertrek heeft aangekondigd, dat was nog niet eerder het geval.

Nederland 1 en Politiek24

De uitzending op Nederland 1 en het politieke themakanaal Politiek24 begint rond de klok van half één en duurt tot uiterlijk half vier. De centrale presentatie is in handen van Astrid Kersseboom, die bij paleis Noordeinde staat. Thom de Graaf, D66-prominent en burgemeester van Nijmegen, is in het eerste deel van de uitzending te gast bij Astrid Kersseboom om te spreken over de invloed van de Koningin op de huidige formatie. Voor de politieke bijdragen wordt Kersseboom vanuit het Tweede Kamer-gebouw bijgestaan door Ferry Mingelen en Dominique van der Heyde.

Vlak voor het begin van de rijtoer, omstreeks kwart voor één, volgt een bijzondere reportage over de Gouden Koets. NOS-verslaggever Etienne Glebbeek ging deze week met Thijs van Leeuwen, auteur van het boek 'De Gouden Koets, van Amsterdams geschenk tot nationaal symbool', langs in het Koninklijk Staldepartement en onderwierp de goudkleurige galaberline aan een inspectie.

Na het aanbieden van de Miljoenennota - om 15.00 uur - nemen Ferry Mingelen en Dominque van der Heyde de presentatie over van Astrid Kersseboom. Zij blikken met in Den Haag aanwezige politici en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties onder meer terug op de troonrede en de kort daarvoor gepresenteerde Miljoenennota.

Voor auditief gehandicapten (doven en slechthorenden) wordt de Prinsjesdag-uitzending op Nederland 2 tussen 12.30 - 14.30 (rijtoer en troonrede) ondersteund door een gebarentolk. Ook wordt de uitzending ondertiteld via Teletekstpagina 888.

's Avonds volgt op Nederland 2 (18.25-18.50 uur) een samenvatting van Prinsjesdag 2010.

Radio 1

Op Radio 1 is tussen 12.55 en 16.30 uur een speciale Prinsjesdag-uitzending te beluisteren, waarin alle gebeurtenissen in Den Haag rechtstreeks te volgen zijn. De presentatie is tot 15.30 uur in handen van Lucella Carasso en Tijs van den Brink. Wilma Borgman (politiek verslaggever) en Bas Jacobs (hoogleraar economie en overheidsfinanciën aan de Erasmus Universiteit) schuiven als gast aan. Verslaggevers Menno Reemeijer (Paleis Noordeinde), Mattijs van de Wiel en Trudy van Rijswijk - die beiden langs de route van de gouden koets opereren - doen verslag van de rit van het paleis naar de Ridderzaal. Het trio politieke verslaggevers Michiel Breedveld, Peter Blok en Marcel Bril doet verslag vanaf het Binnenhof en vanuit de Ridderzaal, met uiteraard ook reacties van politieke partijen, werkgevers en werknemers. Tessel Blok en Ger Jochems sluiten tussen half vier en half vijf de Radio 1-uitzending af met een forum over de Troonrede en Miljoenennota .

Prinsjesdag ook op 3FM

Ook NOS Headlines doet op 3FM in de nieuwsbulletins verslag van Prinsjesdag. Verslaggever Martijn van der Zande is daarvoor in Den Haag.

Internet

Prinsjesdag 2010 is eveneens te volgen via www.nos.nl en www.politiek24.nl.