Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hilversum, 16-09-2010

OSCARS, GOUDEN KALVEREN EN KEUKENTAFEL GEZANG
In AVRO's Opium dinsdag 21 september

In het AVRO kunst- en cultuurprogramma Opium bespreekt en bediscussieert presentator Cornald Maas elke week het aanbod uit de culturele agenda met prominenten uit de culturele wereld. Op dinsdag 21 september zijn dat acteur/cabaretier Kasper van Kooten en (scenario-)schrijfster Maria Goos. Acteur Huub Stapel staat hen bij als gastpanellid. De volgende onderwerpen worden door hen besproken:

De film Tirza dingt mee voor het felbegeerde gouden beeldje als Nederlandse inzending tijdens de Amerikaanse Oscar-uitreiking. Tirza, gebaseerd op de roman van Arnon Grunberg, vertelt het verhaal van Jörgen Hofmeester. Zijn bestaan wankelt; hij wordt ontslagen en zijn ex-vrouw valt hem lastig. Maar het meest kwellende is wel de verdwijning van zijn lievelingsdochter Tirza, gespeeld door Sylvia Hoeks. De hoofdrol wordt vertolkt door Gijs Scholten van Aschat als de eenzame en radeloze Jörgen. Gaat de film, naar de mening van het panel, zo meteen niet alleen een Oscar, maar ook een reeks Gouden Kalveren binnenhalen?

Joost Prinsen is terug op het toneel. Hij geeft gestalte aan de alom gevreesde deurwaarder Dreverhaven uit het beroemde boek Karakter. Het meesterwerk van Bordewijk werd in 1997 verfilmd door Mike van Diem en met een Oscar bekroond. De laatste jaren is Prinsen vooral bekend als karikatuur in zijn quiz 'Met het mes op tafel' en zijn Klokhuistypetjes. In deze rol staat hij sinds lange tijd weer als acteur op de planken. Naast Prinsen speelt ook Waldemar Torenstra een grote rol in deze toneelbewerking. Hoe gaat Prinsen gestalte geven aan deze zeer serieuze rol? Kunnen de panelleden hem los zien van de typetjes die hij op tv speelt?

Lenny Kuhr laat zich van haar kwetsbare kant zien op de nieuwe DVD en bonus-cd die ze eind september uitbrengt ter gelegenheid van haar veertigjarig artiestenjubileum en haar zestigste verjaardag. Hierop zijn nog nooit eerder uitgebrachte nummers te horen die zij voornamelijk voor zichzelf heeft opgenomen, Deze nummers zijn deels door haarzelf met een cassetterecorder aan de keukentafel opgenomen. De panelleden beluisterden voor Opium deze persoonlijke cd. Krijgen we hiermee een nieuwe kant van Kuhr te zien?

AVRO Opium, elke dinsdag om 20.50 uur bij de AVRO op Nederland 2



Ingezonden persbericht