Universiteit van Tilburg

Persbericht 21 september 2010

Alleen bezuinigen is kortzichtig en dom

Economen geven in Tilburg gratis advies aan nieuwe kabinet (live)

Drie hoogleraren en een directeur reageren op dit moment op de Universiteit van Tilburg op de Miljoenennota en vooral op de vraag: hoe moet de hervormingsagenda van het nieuwe kabinet eruit komen te zien? Ze debatteren met elkaar over de kansen en bedreigingen en geven gratis advies aan het aankomende kabinet.
* Jan Bouwens: "Fors bezuinigen? Hooguit om daarmee investeringsmiddelen vrij te maken! Investeringen in energie en waterbeheer zijn hard nodig. De afhankelijkheid van het buitenland voor onze energievoorziening moeten we verkleinen en onze kennis op het gebied van waterbeheer vergroten. Hiermee creëren we een belangrijk exportproduct. Laten we hopen dat de te vormen regering dit ook aandurft."
* Lans Bovenberg: "Bezuinigen op onderwijs en zorg is het paard achter de wagen spannen. Er moet meer private financiering komen voor deze sectoren en de baten moeten meer naar de publieke sector. Koppel pensioenleeftijd aan de groeiende levensverwachting en zorg voor een arbeidsmarkt waarin werkzekerheid en duurzame inzetbaarheid centraal staan."
* Sylvester Eijffinger: "De Miljoenennota stelt dit jaar weinig voor: ze is nu al grotendeels obsoleet en beleidsarm. Knopen zijn te vroeg doorgehakt, voor de rest is het wachten op het nieuwe kabinet. Mijn advies: investeer in onderwijs, onderzoek en ontwikkeling en vermijd belastingverhoging. Bezuinig, maar wel met mate."
* Marco Wilke: "Het nieuwe kabinet moet de onlosmakelijke combinatie van twee maatregelen doorvoeren: het sterk verlagen of zelfs afschaffen van het minimumloon en het verstrekken van een basisinkomen."

Jan Bouwens is hoogleraar Accounting aan de Universiteit van Tilburg (UvT) en research fellow aan Melbourne University. Lans Bovenberg is hoogleraar Economie aan de UvT, oprichter van onderzoeksinstituut Netspar, kroonlid van de SER en was lid van de Commissie Bakker. Sylvester Eijffinger is hoogleraar Financiële economie en verbonden aan het aan de UvT gevestigde European Banking Center, lid van het Monetary Experts Panel van het Europese Parlement en was lid van de Adviescommissie Toekomst Banken. Marco Wilke is directeur van Drechtwerk, het uitvoeringsorgaan voor de regio Drechtsteden van de Wet Sociale Werkvoorziening, oud-kroonlid van de SER en voormalig bijzonder hoogleraar Arbeidsverhoudingen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij is alumnus van de UvT.