Ingezonden persbericht


KAdE
Kunsthal in Amersfoort

Succesvol eerste weekend
'ShadowDance'
Expositie over het gebruik van schaduw in de hedendaagse kunst

Van 18 september t/m 9 januari 2011

Zaterdag 18 september 2010 is de tentoonstelling 'ShadowDance' geopend voor het publiek. 'ShadowDance' is een groepstentoonstelling met werk van 36 internationaal opererende beeldend kunstenaars, die een fascinatie hebben voor het effect van schaduw.

Installatie 'Chinese Stories' van Ralph Kistler in het Atrium van KAdE. Foto: Ralph Kistler.

De tentoongestelde werken verschillen qua inhoud en vorm. De gemeenschappelijke deler is het gebruik van schaduw als cruciaal beeldend middel; en dan in het bijzonder schaduw in beweging. De kunstenaars gebruiken schaduw als metafoor voor een scala aan - soms zware - thema's: tijd - alterego - kwaad - dood. Maar het fenomeen schaduw vormt ook een bron van inspiratie voor luchtiger werk, het creëren van illusies en schaduw'spel'.

In 'ShadowDance' gaat het elektrische licht even uit en word je - met een denkbeeldige flakkerende kaars in de hand - meegevoerd in de soms duistere maar ook speelse werelden die de kunstwerken oproepen. 'ShadowDance' is de eerste grote tentoonstelling in Nederland over het gebruik van schaduw in de kunst.

Installatie 'Sustained Coincidence' van Rafael Lozano-Hemmer in Kunsthal KAdE. Foto: Mike Bink

Catalogus
Speciaal voor deze tentoonstelling is een catalogus samengesteld met daarin het essay 'Het gat van de schaduw' van Edzard Mik. Een citaat van uit het essay: "Schaduwen spreken tot ons. Ze prikkelen onze fantasie, spelen in op onze angsten en verlangens. Ze lopen achter ons aan, met ons mee en voor ons uit. Ze imiteren, persifleren en misvormen. Ze beangstigen, verduisteren, laten ons zo goed als verdwijnen, de ene keer gewild, de andere keer ongewild, en hinten in lichtzinniger ogenblikken op een ander, uiterst vluchtig bestaan, waarin niets nog van enig belang lijkt te zijn dan de gestalte die ze toevallig hebben gekregen". De catalogus bevat tevens een flipboekanimatie van Tomas Schats en een bloemlezing van citaten en tekstfragmenten over schaduw, van Plato tot Peter Schlemihl en van Peter Pan tot Lucky Luke.

Zesendertig internationaal opererende kunstenaars
Vito Acconci (USA), Charles Atlas (USA), Dirck van Baburen (¹ NL), Aram Bartholl (DE), Christian Boltanski (FR), Jim Campbell (USA), David Claerbout (BE), Haim Elmoznino (IL), Mounir Fatmi (MA), Ellis Gallagher (USA), Hanna von Goeler (DE), Samuel van Hoogstraten (¹ NL), Mella Jaarsma (NL), William Kentridge (ZA), Ralph Kistler (DE), Germaine Kruip (NL), Couzijn van Leeuwen (NL), Gabriel Lester (NL), Zilla Leutenegger (CH), Mark Lewis (UK), Rafael Lozano-Hemmer (MX), Wolfgang Munch & Kiyoshi Furukawa (DE & JP), Serge Onnen (FR + NL), Lotte Reiniger (¹ DE), Viviane Sassen (NL), Tomas Schats (NL), Hyo-Jung Seo (KR), Teresa Serrano (MX), Conrad Shawcross (UK), Sam Taylor-Wood (UK), The One Minutes (NL), Dimitri Vangrunderbeek (BE), Kara Walker (USA), Andy Warhol (¹ USA), Diet Wiegman (NL).

Shadow Traces van Ellis Gallagher
door heel Amersfoort

Op zaterdag 18 september maakte de New Yorkse kunstenaar Ellis Gallagher verschillende Shadow Traces door de stad Amersfoort onder de constante wakende ogen van de Gorilla's.

Deze krijttekeningen van de schaduw van onder andere de Amersfoortse kei, fietsen, lantarenpalen, bomen en hekken hebben als doel de toeschouwer te prikkelen en hem of haar te laten pauzeren en te observeren, conversaties aan te gaan en daardoor hun omgeving op een vernieuwde, positieve, manier te ervaren. Kijk voor een beeldverslag op: www.kunsthalkade.nl/beeldbank.php

Op 16 september verzorgde Ellis Gallagher een workshop aan leerlingen van 't Atrium. Kijk voor een beeldverslag op: www.kunsthalkade.nl/nieuws.php?item=134

Optreden Kamerkoor Saudade
Op zondagmiddag 3 oktober treedt het Utrechtse kamerkoor Saudade op in het Auditorium van Kunsthal KAdE. Saudade is een zangkoor met een repertoire dat voornamelijk bestaat uit a-capella muziek, van Renaissance en Barok tot hedendaagse muziek. Dirigent Vincent Doek laat zich voor dit, gratis toegankelijke, optreden inspireren door 'ShadowDance' en selecteert de muziek op basis van de werken in de tentoonstelling. Saudade heeft tijdens een eerdere tentoonstelling, VanLieshoutVanLieshout, ook al eens opgetreden in KAdE. Datum: 3 oktober
Tijdstip: 13.30 uur & 14.30 uur.
Op vertoon van entreebewijs KAdE toegang tot dit optreden.

Dansvoorstelling met optreden van Julia Mitomi (finaliste So You Think You Can Dance) Speciaal voor 'ShadowDance' maakt regisseur Gerard Mosterd een solo dansvoorstelling met het gebruik van schaduw als uitgangspunt. In zijn interdisciplinaire en fysieke voorstellingen legt Mosterd een voortdurende obsessie voor het definiëren van identiteit bloot. In het bijzonder het contrast tussen de Westerse en niet Westerse identiteit blijft hem uitdagen en zelfs nog specifieker: die van de Westerse en Aziatische. Centraal in zijn werk staat het schaduwprincipe als reflectie van de Aziatische wereldbeschouwing. De voorstelling wordt gedanst door de spectaculaire Japans-Duitse hip hop danseres en So You Think You Can Dance finaliste Julia Mitomi. Datum: 14 november om 15:30 uur in het Auditorium van Kunsthal KAdE. Gratis toegang. Deze dansvoorstelling is in samenwerking met Theater Film Café De Lieve Vrouw, Amersfoort.

Filmprogramma 'ShadowDance'
In het kader van de tentoonstelling 'ShadowDance' worden er verschillende films vertoond in Theater Film Café De Lieve Vrouw.

Donderdagavond 28 oktober een filmavond over schaduw in film en architectuurfilm. Jan Salden zal aan de hand van verschillende fragmenten laten zien op welke manieren schaduw een rol speelt in films. Met o.a. de film 'Play' van Martine Stig (aanvang: 19.30 uur);

Woensdagmiddag 24 november de Disneyfilm Peter Pan, de jongen die zijn schaduw verliest (Nederlands gesproken, aanvang: 14.00 uur);

Zondagmiddag 12 december 'Im schatten der Made' ('In the shadow of the maggot') uit 2010 van John Bock. Een neo-expressionistische stomme film. Het is het verhaal van een kunstmatige mens, die verliefd wordt op een vrouw maar zich geen raad weet met zijn menselijke gevoelens (aanvang 14.15 uur);

Dinsdagavond 14 december 'Schatten - Eine nächtliche Halluzination (Warning Shadows)' uit 1932, van regisseur Arthur Robison' met een inleiding van Peter Bosma (aanvang: 20:00 uur).

ShadowDance voor kinderen
Tijdens de hele tentoonstellingsperiode van ShadowDance kunnen kinderen in het auditorium experimenteren met schaduwen; met die van henzelf en van anderen en met de schaduwen die ze tijdens het bekijken van de tentoonstelling al tegen zijn gekomen.

Animatieworkshop van ilustrator Tomas Schats

Tomas Schats, still uit flipanimatie voor kunsthal KAdE

In het kader van 'ShadowDance' en aansluitend bij het thema van de kinderboekenweek: De Grote Tekententoonstelling geeft Tomas Schats op woensdagmiddag 13 oktober een workshop. De workshop is bedoeld voor kinderen van 8 t/m 12 jaar. Tijdens de workshop maken kinderen een flipboekje en een filmpje. Locatie: KAdE Auditorium
Tijd: van 13.30 tot 16.30 uur
Kinderen kunnen zich opgeven bij Jantine Kremer j.kremer@kunsthalkade.nl / 06 23139220

Toeters en bellen
Op zondag 31 oktober is Toeters & Bellen te gast bij KAdE. Om 15.00 uur brengen zij in het auditorium het kinderconcert Lena's Schaduw. Het concert wordt uitgevoerd door Anne-Maartje Lemereis (piano) en Heleen Kroes (zang en verteller). Toegang tot het concert is gratis. Voorafgaand aan het concert is er voor kinderen om 14.00 uur een rondleiding door de tentoonstelling ShadowDance. Op vertoon van je entreebewijs KAdE toegang tot deze voorstelling.

ShadowDance wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst (Fonds BKVB)

Overnachten in het hart van cultureel Amersfoort in NH Amersfoort! NH Amersfoort is ideaal gelegen op 5 minuten loopafstand van Amersfoort CS en op 5 minuten van KAdE & het historische stadscentrum. Boek snel via nhamersfoort@nh-hotels.com het Cultureel Kunsthal KAdE Arrangement voor 120 euro per kamer inclusief:
1 overnachting voor 2 personen

2 x ontbijt

2 x entree kaartje
Gratis koffie met gebak in het KAdECafé

Tot ziens in NH Amersfoort!