Ingezonden persbericht


PERSREACTIE

Leidschendam, 21 september 2010

Detailhandel Nederland pleit voor hervorming socialezekerheidsstelsel en pensioenregelingen

Detailhandel Nederland pleit er voor dat het verschil tussen bruto- en nettolonen voor jongeren en deeltijdwerkers kleiner wordt. Deze groep ziet daardoor zijn nettobeloning stijgen zonder dat de loonkosten voor de werkgevers toenemen. Detailhandel Nederland reageert hiermee op de Miljoenennota die vandaag aan de Staten-Generaal is aangeboden en waarin vrijwel elke visie ontbreekt.

Een kleiner verschil tussen bruto- en nettoloon betekent een stimulans voor de werkgelegenheid terwijl banen blijven behouden. Een aanzienlijke stijging van de loonkosten, zoals vakbonden nu voorstellen, is niet goed voor de economie en bedreigt de werkgelegenheid in de detailhandel. Vooral jongeren zijn sterk de dupe van oplopende premies en achteruitgang in koopkracht. Achterblijvende inkomsten worden deels veroorzaakt doordat jongeren wel premie betalen maar nauwelijks of geen rechten opbouwen.

Detailhandel Nederland vraagt snel om duidelijkheid over de continuering van de kleinebanenregeling en het omzetten van de huidige, tijdelijke, naar een structurele regeling waarin jongeren en deeltijdwerkers worden vrijgesteld van belastingen en premieheffing voor een aantal werknemersverzekeringen.

Detailhandel Nederland wil dat het nieuwe kabinet de hervorming van het socialezekerheidsstelsel en de pensioenregelingen daadkrachtig oppakt. Het aantreden van een nieuw kabinet met een duidelijke kijk op de toekomstige inrichting van de samenleving is noodzaak.



Ingezonden persbericht