Gemeente Utrecht

010 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
94 Vragen van de heer V. Oldenborg
(ingekomen 12 augustus 2010
en antwoorden door het college verzonden op 21 september 2010)

Geacht College,

In de afgelopen weken is de fractie van Stadspartij Leefbaar Utrecht een aantal malen via de media en persoonlijke contacten geconfronteerd met een fenomeen, waarvan wij dachten dat het, na duidelijke afspraken tussen gemeenteraad en College, niet meer gebeurde. Het betreft het bieden van de mogelijkheid tot het indienen van zienswijzen op besluiten van het College tijdens de vakantieperiode. In het geval van de toestemming tot vestiging van een coffeeshop aan de Biltsestraatweg als ook bij de handhaving van oeverbebouwing bij woonschepen, moeten wij vaststellen dat de afspraak met de raad niet is gehonoreerd. Dat betreuren wij zeer. In eerdere situaties heeft het College geargumenteerd dat de indieners van zienswijzen, iemand kunnen machtigen maar dat argument achten wij niet valide. Soms is het nodig om eerst met anderen te overleggen om tot een goede zienswijze te komen en dat overleg komt in een vakantieperiode vaak niet tot stand. Bijvoorbeeld bij de oeverbebouwing kan voorafgaand overleg tussen buren voor alle partijen, ook voor de gemeente, juist tot zinnige oplossingen leiden. Daarom willen wij u de volgende vragen stellen:


1. Is het College zich bewust van de afspraken met de raad op dit terrein?

Ja


2. Wat is de reden geweest om in bovengenoemde situaties af te zien van de afspraak met de raad?

In het kader van de handhaving van het oeverbeleid bij woonboten is er meerdere malen met de bewoners van de woonboten gecommuniceerd. De handhaving van de bouwwerken op de oevers is in 2007 gestart. De bewoners en het Stedelijk Utrechts Woonschepen Overleg (SUWO) zijn toen hierover geïnformeerd. In 2008 heeft het project stil gelegen voor bestuurlijk overleg met het SUWO om nadere afspraken te maken over het gebruik van de oevers en zelfbeheercontracten. Eind 2008 is dit losgekoppeld van het handhaven van de illegale bouwwerken. Eind 2008 hebben wij de bewoners geïnformeerd dat wij de handhaving van illegale bouwwerken weer oppakten. Het SUWO heeft in zijn communicatie met bewoners vaak de aandacht gevestigd op dit project. Gezien de communicatie in het verleden over dit handhavingsproject zijn wij van mening dat het niet onjuist was om afgelopen juni een brief te versturen aan de bewoners waarin zienswijzen werden gevraagd, met name omdat het hier niet gaat om een definitief besluit maar om de bekendmaking van een voorgenomen besluit. Deze termijn hebben wij, op verzoek van de bewoners, verlengd met twee weken.

Over de vergunningverlening voor de coffeeshop aan de Biltsestraatweg kunnen wij het volgende meedelen. De zienswijzentermijn in deze zaak was van 15 oktober 2009 tot 12 november 2009. Bewoners konden op dat moment een zienswijze indienen. De vergunning zelf is verleend op 2 juli 2010. De reclamanten die tijdens de zienswijzentermijn een zienswijze hebben ingediend, zijn persoonlijk op de hoogte gebracht van de vergunningverlening. Daarnaast is de vergunningverlening gepubliceerd in "Ons Utrecht". Verder is er een wijkbericht verspreid in de buurt en een persbericht uitgegaan. Gezien deze communicatiemiddelen zijn wij van mening dat iedereen op de hoogte kon zijn van de vergunningverlening.


3. Is het College bereid, met het oog op de zorgvuldigheid en de gewenste participatiemogelijkheden van de Utrechtse burgers, de reactie periode te verlengen tot 1 september? Zo nee, waarom niet?

Nee.

De reactieperiode bij het handhavingsproject oeverbebouwing werd reeds verlengd met twee weken. Aangezien de zienswijzentermijn nu meer dan 6 weken bedraagt, is dit naar onze mening zorgvuldig en voldoende voor bewoners en andere belanghebbenden om te reageren. Bij de vergunningverlening van de coffeeshop is het niet mogelijk om de termijn te verlengen, aangezien het hier gaat om een wettelijk bezwaartermijn.


4. Is het College bereid om erop toe te zien dat de afspraken met de raad op dit gebied, in de toekomst, zullen worden nageleefd?

Met de inwerkingtreding van de Wet algemene bepalingen omgevingsvergunning (Wabo) is het niet meer mogelijk om bij de publicatie rekening te houden met de vakantieperiode. In het kader van de voorlichting aan raadsleden over de gevolgen van de invoering van de Wabo per 1 oktober 2010 ontvangt u hierover nadere informatie.

---- --