Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

KNV voorziet fileprobleem van ongekende omvang

De voorgenomen ¤230 miljoen aan bezuinigingen op OV (BDU gelden)voor 2011 leiden tot ongekend lange files. Het rijk voert een forse bezuiniging door, waarbij de uitbreiding van wegen en spoorcapaciteit zonder vertraging wordt voortgezet, maar de budgetten voor openbaar vervoer worden gekort.

Werkzaamheden leiden tot lange files
KNV prijst het besluit dat investeringen in spoor- en weginfrastructuur onvertraagd worden uitgevoerd. De werkgeversvereniging waarschuwt echter dat bij de planning van deze projecten, er van werd uitgegaan dat een kilometerprijs zou worden ingevoerd en dat de kwaliteit van OV minimaal wordt gehandhaafd. Nu de kilometerheffing in de ijskast is geplaatst, op het OV wordt gekort, maar de capaciteitsuitbreiding wel doorgaat, leiden de werkzaamheden op korte termijn tot lange files.

Verslechterde doorstroming lange termijn
Studies hebben daarnaast aangetoond dat de doorstroming op de wegen aanzienlijk verbetert indien maar een relatief klein aantal autogebruikers naar het OV overstapt. Nu er wordt bezuinigd op OV, dreigen reizigers op de lange termijn sneller voor de auto te kiezen. Dit beleid ondermijnt de doelstelling voor een duurzame samenleving.

Overdragen bevoegdheden
Het OV is de afgelopen jaren efficiënter geworden. Dit is mede door het overdragen van bevoegdheden van Rijk naar provincies en stadsregio's. KNV voorzitter Pieter Hofstra: 'Eerst de verantwoordelijkheid voor OV naar de provincies delegeren en dan de geldkraan dichtdraaien. Dit komt bij de provinciale verkiezingen terug als een boemerang.'



Ingezonden persbericht