Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 21 september |
|2010                                              |

1. Mandatering aangepast aan nieuwe Waterwet In december 2009 is een nieuwe Waterwet in werking getreden. De huidige mandatering moet aanpast worden aan de terminologie en inhoud van deze nieuwe wet. Inhoudelijk verandert er niets aan de mandateringslijst.

2. Pieken in de Delta Provincie Noord-Brabant doet mee aan het landelijk innovatieprogramma 'Pieken in de Delta' van het ministerie van Economische Zaken. Elk project wordt gesubsidieerd door zowel het Rijk als de regio, zodat verschillende overheden verschillende subsidiebeschikkingen uitgeven. Omdat dit hoge administratieve lasten met zich meebrengt voor zowel indieners als overheden, willen GS het proces efficiënter maken. GS laten daarom het beheer van het programma uitvoeren door AgentschapNL. Deze voert ook het beheer uit voor het ministerie van Economische Zaken.

3. Advies SER Brabant 'Perspectief 45-plussers/Pact Brabant' De SER Brabant heeft naar GS haar zorgen uitgesproken over de positie van oudere werknemers (45+) als gevolg van de economische crisis. In het advies 'Perspectief 45-plussers/Pact Brabant' schetst de SER mogelijke oplossingen om een eventuele versnelde uitstoot van oudere werknemers op korte termijn te voorkomen. GS onderschrijven dit advies. Het advies wordt ter kennisname aangeboden aan de statencommissie Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid.

4. Beleidskader aanleg, beheer en onderhoud provinciale wegen GS hebben het beleid over wegenbeheer geactualiseerd en verwoord in het Beleidskader 'Wegen voor bereikbaarheid'. Daarnaast hebben GS het vergunningenbeleid dat verwoord was in meerdere onderdelen ingetrokken en vervangen door één enkele regeling.

5. Ondersteuning aandeelhouder voorheen-Essent Noord-Brabant voert als grootste aandeelhouder het secretariaat van de Aandeelhouderscommissie van de uit de verkoop van Essent voortkomende bedrijven en stichtingen. De provincie zal samen met de andere aandeelhouders de daarmee gemoeide salariskosten betalen.

6. Beleidsevaluatie beleidsimpuls landbouw De Duurzaamheidimpuls Landbouw wordt nu al geëvalueerd, een jaar eerder dan gepland. Actuele ontwikkelingen zoals de instelling van een Topcommissie Landbouw en het midterm review van het Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG) zijn aanleiding nu al de balans op te maken. De conclusies kunnen dan na de Statenverkiezingen van volgend jaar worden meegenomen bij het opstellen van een nieuw bestuursakkoord.

7. Statenvragen D66 rampenbestrijding De Europese Unie zet in op een Europees netwerk voor rampenopleiding en een waarschuwingssysteem. Ook moet een EU-centrum in de toekomst veiligheidsregio's (en dus ook gemeenten) ondersteunen bij het bestrijden van grootschalige rampen of crises wanneer er niet genoeg capaciteit is. Dat antwoorden GS op vragen van het D66-Statenlid Lestrade over plannen voor rampenbestrijding op Europees niveau.

8. Statenvragen PvdA over ontheffingen intensieve veehouderijen Reusel-De Mierden Lopende zaken in relatie tot verplaatsing van intensieve veehouderijen worden door GS afgehandeld overeenkomstig de Verordening Ruimte, zoals afgesproken met de statencommissie Ruimte en Milieu. Dat antwoorden GS op statenvragen van de PvdA over ontheffingsaanvragen door de gemeente Reusel-De Mierden. Ontheffingsaanvragen voor nieuwvestiging in zogenoemde rode en oranje LOG's leggen GS eerst voor aan de statencommissie.