Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht, 21 september 2010

Regeren = vooruitzien = investeren in preventie

MOgroep Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening (W&MD) roept de Regering op om te durven investeren in lokale preventie en welzijn van burgers. Voorkoming van ziekte en maatschappelijk disfunctioneren verhoogt dat welzijn. Preventie kan bovendien de AWBZ- en zorguitgaven beperken. Dat is hard nodig. De voorgestelde bezuinigingen op de Wmo èn de gelijktijdige versobering van de AWBZ maken de omslag van zorg naar preventie echter onmogelijk. Die omslag moet gepaard gaan met een financieringsomslag. MOgroep W&MD pleit net als de VNG en GGD Nederland om daarvoor het minimale deel van 1,5 tot 2 % van de AWBZ en zorgverzekeringspremie vrij te maken.

Op het totaalbedrag van 66 miljard euro per jaar, een half miljard reserveren voor preventie is een goede investering. Dat bedrag verdient zich met goed preventiebeleid snel terug. De Wmo biedt gemeenten en welzijnsorganisaties ruimte om individuele zorgvragen van burgers op een nieuwe manier te benaderen. De focus verleggen naar inzet van eigen kracht van burgers, die beter te benutten en collectieve arrangementen te bedenken, kan veel besparen, maar dat gaat niet vanzelf.

Preventie loont. Dat blijkt uit tal van voorbeelden: ouderen die geregeld bewegen vallen minder en zijn gezonder. Mensen met beginnende dementie zijn gebaat bij dagopvang en sociale contacten. Mensen met een beperking kunnen met behulp van vrijwilligers uit de buurt en gefaciliteerd door welzijnsorganisaties, maatschappelijk actief blijven. Isolement en vereenzaming kan voorkomen worden door ontmoeting en activering te organiseren.

Het tegengaan van huiselijk geweld levert op diverse fronten voordeel op: niet alleen voorkom je schade aan kinderen, onderzoek toont aan dat geweld in de thuissituatie behalve gezondheidsschade jaarlijks ook nog een verzuimschade van 136 miljoen euro kost. Ook tijdige integrale armoedeaanpak en schuldhulpverlening voorkomt dure zorg en vervolgkosten.

Preventie moet er op gericht zijn lange termijn schade te voorkomen en moet mensen zo lang mogelijk in staat te houden om voor zichzelf te zorgen en mee te laten doen. De uitgaven van de AWBZ blijven stijgen. Met een koppeling van de Wmo en de gemeentelijke taken op het terrein van de publieke gezondheid is winst te behalen. Maar er moet wel eerst in geïnvesteerd worden.

Bezuinigen op de Rijksbegroting en dan maar hopen dat de buurvrouw of een klusjesdienst de zorg overneemt is natuurlijk een illusie waar burgers de dupe van worden.

Voor meer voorbeelden, zie de bijlage.
Zie voor reacties op miljoenennota ook: http://www.vng.nl/ en http://www.ggd.nl/

Voor meer voorbeelden, zie de bijlage.