Ingezonden persbericht


Woningcorporaties anticiperen op ontwikkelingen in Noord-Holland

Zes corporaties in Noord-Holland gaan met maatschappelijke partijen, ondernemers en overheden in de regio om tafel. Zij gaan onderzoeken of op maatschappelijke vraagstukken die lokaal veel invloed hebben, met regionale samenwerkingsafspraken een antwoord is te geven. "Heel waardevol" zegt Mark Frequin, directeur-generaal van Wonen, Wijken en Integratie. "Dit heeft onze steun".

De corporaties die dit initiatief nemen zijn: Woningstichting Den Helder, Intermaris Hoeksteen, Parteon, Wooncompagnie, De Woonschakel en Woonwaard. Zij willen zich - naast hun maatschappelijke verantwoordelijkheid voor betaalbare huur- en koopwoningen en maatschappelijk vastgoed - inzetten voor vraagstukken die hun werkgebied raken en/of beïnvloeden.

Afspraken die van waarde zijn voor de hele regio
De corporaties zien meerwaarde in het gezamenlijk beantwoorden van regionale vraagstukken als: duurzaamheid & energie, bereikbaarheid en leefbaarheid & voorzieningen. Daarom organiseren zij vier bijeenkomsten in Noord-Holland met onder andere welzijns- en onderwijsinstellingen, buurtinitiatieven, bedrijven, gemeentes, politie en toeristische instellingen. De bijeenkomsten worden gehouden in Noord-Kennemerland, West-Friesland, de Kop van Noord-Holland en Zaanstreek-Waterland.

In de eerste ronde van bijeenkomsten bepalen de deelnemers gezamenlijk wat de belangrijkste vraagstukken zijn voor de regio. In een tweede ronde bijeenkomsten worden afspraken gemaakt om die vraagstukken aan te pakken. Iedere partij geeft dan aan wat hij/zij te bieden heeft. Dat aanbod wordt onderling afgestemd, en daar rollen concrete samenwerkingsafspraken uit. Daarbij wordt ook gekeken naar afspraken of antwoorden die voor heel Noord-Holland een toegevoegde waarde hebben.

Rijk en provincie
De corporaties hebben over het initiatief om samen te werken voor de regio gesproken met directeur-generaal Wonen, Wijken en Integratie Mark Frequin en met gedeputeerde Sascha Baggerman van de provincie Noord-Holland. Zij steunen het initiatief en stellen kennis beschikbaar.




Ingezonden persbericht