Gemeente Alkmaar

10.401 Nagengast

Overeenkomst Parlan Probleemstelling: Eén van de belangrijkste doelstellingen van "Parkeren in balans" is een betere benutting van de parkeerplaatsen in de stad. In het licht daarvan is afgesproken om op zoek te gaan naar parkeerplaatsen in de stad. Met de Stichting Parlan aan de van der Lijnstraat zijn gesprekken gevoerd over medegebruik van hun parkeerterrein. In de concept overeenkomst die voor u ligt, wordt geregeld dat de harde gebruikersgrens Parlan-openbare weg wordt doorbroken: Parlanmedewerkers/bezoek mogen (vooral overdag) in het Blaeustraatkwartier staan met een ontheffing, terwijl vergunninghouders (vooral avond en weekeinde) op de plaatsen van Parlan kunnen staan. Het gebruik van 21 parkeerplaatsen wordt met gesloten beurs overeengekomen in de vorm van het verlenen van 21 parkeerontheffingen voor het Blaeustraatkwartier. Gevraagd wordt akkoord te gaan met dit principe (x-aantal ontheffingen voor het gebruik van x-aantal particuliere parkeerplaatsen) en in te stemmen m et bijgevoegdeovereenkomst, die ook als basis kan dienen voor andere locaties in de stad (Ambachtschool, Murmellius). Besluit: 1. Instemmen met het principe van "x-aantal parkeerontheffingen voor een x aantal particuliere parkeerplaatsen"; 2. Te besluiten de bijgevoegde overeenkomst aan te gaan met de Stichting Parlan; 3. Aan het sectorhoofd SO de bevoegdheid te mandateren om te besluiten over het aangaan van soortgelijke overeenkomsten in de toekomst. 4. Keurmerk Veilig Ondernemen 'De Hoef' Probleemstelling: In het kader van het Keurmerk Veilig Ondernemen `winkelgebieden' (KVO-W) heeft het winkelcentrum De Hoef, de politie, de brandweer en de gemeente Alkmaar samen de wens geuit te willen streven naar een structurele en gezamenlijke aanpak van onveiligheid en criminaliteit in het winkelcentrum De Hoef. Op basis hiervan kan een bijdrage worden geleverd aan versterking van zowel de veiligheid als de leefbaarheid als de economische structuur van het winkelcentrum De Hoef. Besluit: I nstemmen met deelname aan het Keurmerk Veilig Ondernemen winkelcentrum De Hoef, door de gemeente Alkmaar. 2. In te stemmen met de intentieovereenkomst. Burgemeester: 3. Wethouder Leerink te machtigen om namens de gemeente de intentieovereenkomst te ondertekenen. 1.

10.448 Leerink

Vastgesteld, voorzitter,

secretaris, 6

10.53 Van Veen

Begroting 2010 Digitaal Dossier Jeugdgezondheidszorg Probleemstelling: De jeugdgezondheidszorg 0-19 jaar is met juli 2010 wettelijk verplicht gebruik te maken van het Digitaal Dossier Jeugdgezondheidszorg (DD-JGZ, voorheen: Electronisch Kinddossier (EKD)). Door de GGD Hollands Noorden is een plan van aanpak 2009-2015 voor deze implementatie en een herziene begroting 2010 opgesteld. Voor het jaar 2010 bedragen de kosten 1,67 per inwoner. Besluit: 1. In te stemmen met de begroting DD-JGZ 2010 en daarvoor de voor het jaar 2010 gevraagde middelen ( 156.073) beschikbaar te stellen. 2. De dekking voor deze middelen ten laste te brengen van het budget EKD/Verwijsindex ad 134.007 en het resterende bedrag van 22.066 ten laste van de overige beschikbare middelen in het product Jeugdzorg, onderdelen jeugdgezondheidszorg/CJG. 3. Niet in te stemmen met de meerjarenbegroting 2011-2015 en de GGD opdracht te geven de extra kosten t.g.v. productieverlies verder terug te brengen. 4. De raad(scom mmissie) van dit besluit op de hoogte te stellen.

10.388 Nagengast

Vaststelling aanwijzingsbesluiten locaties ondergrondse inzamelvoorzieningen Drechterwaard en Vliegerstraat Probleemstelling: Met ingang van 8 juli jl. zijn conform uw besluit van 29 juni 2010 de ontwerpbesluiten voor de inzamelvoorzieningen voor ondergrondse inzameling van restafval met toepassing van hst. 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht 6 weken ter inzage gelegd voor zienwijzen. Binnen deze termijn zijn geen zienswijze ingediend. Thans kunnen de aanwijsbesluiten worden vastgesteld. Besluit: 1. Tot vaststelling van de locaties ondergrondse inzamelvoorzieningen, conform de bijgevoegde aanwijsbesluiten op grond van artikel 4, tweede lid, van de afvalstoffenverordening gemeente Alkmaar 2009 (afvalstoffenverordening) met de daarbij behorende locatietekening. 2. De aanwijsbesluiten zoals bedoeld onder 1. bekend te maken in de rubriek Officiële Mededelingen van het Alkmaars Nieuwsblad en met bijbehorende stukken en gedurende 6 weken ter inzage te leggen; De gebruikers middels een brief op de hoogte te stellen van de onder 1. 3. genoemde besluiten. Gelet op de afdeling 10:1.1 van de Algemene wet bestuursrecht aan het 4. hoofd van het stadsbedrijf; Stadswerk ondertekeningmandaat te verlenen ten behoeve van de besluiten genoemd onder punt 1.

5


1.


2. 3.

4.

5.

6.

Instemmen met het bestemmingsplan Jaagpad Oost en de beantwoording van de ingediende zienswijzen, zoals verwoord in de Nota van Beantwoording zienswijzen Jaagpad Oost. Instemmen met de Nota van Wijzigingen Jaagpad Oost. Ter vaststelling voorleggen van het bestemmingsplan, inclusief de Nota Beantwoording zienswijzen en de Nota van Wijzigingen aan de raad na advies van de commissie SOB. Instemmen met de Welstandscriteria Jaagpad ­ deel 2 en deze gelijkertijd met het bestemmingsplan ter vaststelling voorleggen aan de raad na advies van de commissie SOB. Vaststellen hogere waarden conform het bijgevoegde besluit Hogere waarde: industrielawaai voor de ten hoogste toelaatbare geluidbelasting van maximaal 55 dB(A), voor maximaal 425 woningen. Vaststellen hogere waarden conform het bijgevoegde besluit Hogere waarde: wegverkeerslawaai voor de ten hoogste toelaatbare geluidbelasting van maximaal 58 dB(A), voor maximaal 222 woningen.

10.445 Alsemgeest

Vaststelling bestemmingsplan Herenweg 117 Probleemstelling: In de collegevergadering van 6 juli 2010 is besloten om de vaststellingsprocedure voor het bestemmingsplan Herenweg 117 te starten. Op basis van deze besluitvorming heeft het ontwerp-bestemmingsplan gedurende 6 weken ter inzage gelegen. Gedurende deze periode zijn er geen zienswijzen ontvangen. Het bestemmingsplan kan nu ter vaststelling worden aangeboden aan de gemeenteraad. Besluit: Het bestemmingsplan ter vaststelling aan te bieden aan de gemeenteraad.

10.440 Van Veen

Vaststelling bestemmingsplan Bergerweg 1 Probleemstelling: Het bestemmingsplan Bergerweg 1 voorziet in het mogelijk maken van een centrum voor kunst en erfgoed. Aan de zuidzijde voorziet het plan in realisatie van een archiefdepot en 19 jongerenwoningen. Op 13 april 2010 is besloten om het ontwerpbestemmingsplan ter visie te leggen. Naar aanleiding van de tervisielegging zijn er diverse zienswijzen ontvangen. De zienswijzen zijn samengevat en beoordeeld in de bijgevoegde "beantwoordingsnota zienswijzen bestemmingsplan Bergerweg 1". Er kan nu besloten worden over de definitieve vaststelling van het bestemmingsplan. Besluit: Instemmen met de "beantwoordingsnota zienswijzen bestemmingsplan 1. Bergerweg 1" en de daarin opgenomen wijzigingen. Het bestemmingsplan Bergerweg 1 voorleggen aan de gemeenteraad en 2. voorstellen om het bestemmingsplan vast te stellen met daarbij een gewijzigde bouwhoogte voor het archiefdepot van 11,0 in plaats van 12,0 meter.

4

10.432 Alsemgeest

Ontwerp bestemmingsplan Binnenstad Zuid en Oost Probleemstelling: Voor het gebied Binnenstad Zuid en Oost is in 2006 een voorontwerp bestemmingsplan in de inspraak gebracht. Ook heeft vooroverleg met de overleginstanties plaatsgevonden. Het plan heeft enige tijd stilgelegen. Inmiddels zijn alle reacties verwerkt en is het plan digitaal gemaakt. Het ontwerpbestemmingsplan kan ter visie worden gelegd overeenkomstig artikel 3.8 Wro. Besluit: 1. Instemmen met de `Nota van beantwoording inspraakreacties' en de `Nota van beantwoording overlegreacties' zoals opgenomen in bijlage 1 en bijlage 2 van het ontwerpbestemmingsplan. 2. Instemmen met de `Memo beantwoording reacties externe overleggroep' d.d. 2 juni 2010. 3. Het ontwerpbestemmingsplan Binnenstad Zuid en Oost overeenkomstig artikel 3.8 Wro gedurende zes weken ter visie leggen. 4. De commissie SOB middels een memo informeren over de tervisielegging van het ontwerpbestemmingsplan.

10.406 Alsemgeest

Vaststelling bestemmingsplan, Welstandscriteria Jaagpad - deel 2 en Hogere waarden Jaagpad Oost Probleemstelling: Het ontwerp van het bestemmingsplan, de concept- Welstandscriteria Jaagpad ­ deel 2 en de ontwerp-besluiten Hogere waarde Jaagpad Oost: industrielawaai en wegverkeerslawaai zijn gepubliceerd op 14 april 2010 en hebben met ingang van 15 april gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage gelegen. Alleen naar aanleiding van het ontwerp-bestemmingsplan zijn zienswijzen bij de gemeenteraad ingediend. De zienswijzen zijn gebundeld en voorzien van een gemeentelijke reactie (Nota Beantwoording zienswijzen Jaagpad Oost). Dit heeft geleid tot een beperkte aanpassing. De nota is als bijlage opgenomen in het bestemmingsplan. Daarnaast zijn ambtshalve een aantal kleinere wijzigingen van technische aard doorgevoerd. Alle wijzigingen zijn gebundeld en verwoord in de Nota van wijzigingen Jaagpad Oost. Het vaststellen van bestemmingsplannen is een bevoegdheid van de raad. Dit betekent d at het bestemmingsplan door de raad gewijzigd ten opzichte van het ontwerp-bestemmingsplan dient te worden vastgesteld.

Het vaststellen van de Hogere waarde Jaagpad Oost voor industrielawaai en verkeerslawaai is een bevoegdheid van het college. Dit betekent dat het college de bijgevoegde besluiten ongewijzigd kan vaststellen. Het vaststellen van welstandscriteria is een bevoegdheid van de raad. Dit betekent dat de raad de welstandscriteria Jaagpad ­ deel 2 (dit betreft Jaagpad Oost) ongewijzigd kan vaststellen. Besluit:


3

10.385 Van Dam

Vragen van het lid van de raadsfractie B. van Groen namens de fractie Onafhankelijke Partij Alkmaar inzake Uitzonderingsbepaling artikel 5 van de Leerplichtwet 1969 Probleemstelling: De uitvoering van de Leerplichtwet 1969 is opgedragen aan de gemeenten. In artikel 5 van de Leerplichtwet worden gronden genoemd voor het leerplichtambtenaren verlenen van vrijstelling aan ouders/verzorgers van leerplichtige jongeren van de verplichting tot inschrijving bij een school / instelling. Refererend aan een artikel in het VNG-blad van 16 juli 2010 vraagt de raadsfractie van OPA naar het gebruik van artikel 5 in Alkmaar. Besluit: In te stemmen met bijgaande beantwoording.

10.347 Van Dam

Openbare inschrijving (voormalig) IJkgebouw Probleemstelling: Middels het besluit van de gemeenteraad van 1 april 2010 heeft de inschrijver Stichting Vrienden van Victorie drie maanden de gelegenheid gekregen om in samenspraak met de gemeente haar (globale) plan / idee nader uit te werken. Het college beslist daarna of het (voormalig) IJkgebouw aan de inschrijver wel of niet wordt gegund. Inmiddels zijn deze drie maanden verstreken en heeft de Stichting Vrienden van Victorie haar plan uitgewerkt en bij de gemeente ingeleverd. Op maandag 23 augustus 2010 is het uitgewerkte projectplan van 7 juli 2010 in het bestuurlijk voortgangsoverleg BERG besproken. Hier is waardering uitgesproken over het uitgewerkte projectplan van 7 juli 2010, maar de juridische constructie is nog onvoldoende uitgewerkt om akkoord te kunnen gaan met de gunning van het (voormalig) IJkgebouw gelegen in het Victoriepark. Ook is niet duidelijk op welke wijze het (maatschappelijk) concept gewaarborgd blijft. Voord at tot gunning kan worden overgaan is het nodig dat beide onderdelen nader worden uitgewerkt, waardoor er meer zekerheid is dat het plan wordt gerealiseerd en dat het concept behouden blijft. Hiervoor is het nodig dat, zoals in het projectplan van 7 juli 2010 door de stichting is toegezegd, een getekende intentie- of samenwerkingsovereenkomst wordt overlegd. De vastgelegde afspraken tussen de Stichting Vrienden van Victorie en Van Alckmaer worden dan vervolgens, ter waarborging van de realisatie van het plan en behoud van het concept, in de overeenkomst van de (eventuele) vastgoedtransactie opgenomen. Besluit: 1. Kennis te nemen van het door Stichting Vrienden van Victorie ingediende uitgewerkte projectplan van 7 juli 2010. In te stemmen met de brief aan de Stichting Vrienden van Victorie, waarin om 2. aanvullende informatie wordt verzocht.

2

BESLUITENLIJST van de vergadering van burgemeester en wethouders van 21 september 2010 Aanwezig: P.M. Bruinooge, voorzitter mevr. ir. A. van Dam drs. N.M.C. Alsemgeest W.A.J. van Veen mr. P. de Baat J.P. Nagengast, MBA G.L.J. Leerink drs. J.C.M. Cox, secretaris 1. Opening De besluitenlijst van de vergadering van 14 september 2010 wordt vastgesteld. Besluiten Raadsvragen LA inzake de openbare Europese aanbesteding `Diagnose en participatie instrument' Probleemstelling: Het lid van de raad, dhr. H.J. Verboom, heeft ons bij brief van 20 juli 2010 vragen gesteld inzake de openbare Europese aanbesteding `Diagnose en participatie instrument'. Besluit: In te stemmen met bijgaande beantwoording. 10.339 Van Dam Definitief ontwerp Paardenmarkt Probleemstelling: Medio april 2011 dient de openbare ruimte van de Paardenmarkt gereed te zijn, op het zelfde moment als het gereed komen van de woongebouwen. Voor de definitieve inrichting van de Paardenmarkt is een ontwerp gemaakt, waarbij de Paard enmarkt autovrij is en kan worden gebruikt als markt- en kermisterrein. Het ontwerp is bijgevoegd. Besluit: Akkoord te gaan met het bijgevoegde ontwerp voor de inrichting van de openbare ruimte van de Paardenmarkt.

2.

10.332 Van Dam


1

---- --