Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 217/ MtW

Datum: 21 september 2010

'Rijksbegroting biedt perspectief voor Fryslân'

De plannen die Fryslân ontwikkelt op het gebied van duurzaamheid en onderzoek sluiten goed aan op de visie in de Troonrede. Daarin staat dat de kenniseconomie van groot belang is en dat het innovatieve en duurzame karakter van onze agrarische sector in hoog aanzien staat.

Beide zaken, de kenniseconomie en de landbouwsector, zijn belangrijke thema's in het beleid van de provincie Fryslân. Het college verwacht dan ook dat het Rijk komend jaar financieel zal bijdragen aan bijvoorbeeld de Dairy Campus op Nij Bosma Zathe. De Troonrede biedt ook perspectief om watertechnologisch topinstituut Wetsus.en het aantal van bedrijven dat zich met watertechnologie bezighoudt verder uit te breiden.

Het kabinet wil een groei van het aantal huishoudens uitbreiden dat wordt voorzien van duurzame energie. Ook moeten particulieren en bedrijven die duurzame energie produceren voorrang krijgen op het elektriciteitsnet. Met beide zaken is de provincie Fryslân al volop bezig.

De Miljoenennota noemt krimp een belangrijk thema. Dat geldt ook voor Fryslân, om de leefbaarheid van het platteland op niveau te kunnen houden.

In de Miljoenennota geeft het Rijk aan dat het in komend jaar wil blijven investeren in watertechnologie, energie, sensortechnologie en agri-business. Het gaat om ¤14 miljoen. Een deel van dit geld zal worden geïnvesteerd in Fryslân, zodat er nieuwe banen in deze sectoren zullen komen. Recente onderzoeken wijzen uit dat de werkgelegenheid door deze investeringen toeneemt.

Toch is het nog de vraag of deze verlenging ook na 2011 wordt voortgezet. 'Deze Miljoenennota is van een demissionair kabinet. De echte harde keuzes worden gemaakt in het regeerakkoord. Daar is toch eigenlijk het wachten op', zegt gedeputeerde Sjoerd Galema (Financiën) namens het college.