Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 21 september 2010

'In strijd met de wet en Europese regelgeving'
Gemeenten registreren Roma op etniciteit

Gemeenten overtreden de wet door Roma als groep etnisch te registreren. Van zigeuners in Ede en Enschede worden gedetailleerde gegevens opgeslagen, waarbij onderscheid wordt gemaakt op afkomst.

Dit blijkt uit onderzoek van het weekblad De Groene Amsterdammer.

Ede heeft van de voltallige Roma-bevolking in de gemeente zonder toestemming gedetailleerde informatie verzameld. De lijsten bevatten persoonsnamen, adresgegevens en informatie van politie, justitie, kinderbescherming, sociale dienst en jeugdreclassering. De Groene Amsterdammer beschikt over kopieën van de lijsten.

In Enschede is een database gevormd met gelijksoortige informatie. Ook daarin staan alle Roma die bij de gemeente bekend zijn, eveneens zonder toestemming van de betrokkenen. De ministeries van Onderwijs en van Wonen, Wijken en Integratie hebben een projectvoorstel waarin de database wordt genoemd, goedgekeurd.

Het is voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog dat in Nederland lijsten en bestanden aan het licht komen waarop een complete etnische groep geregistreerd staat. PvdA en GroenLinks hebben aangekondigd naar aanleiding hiervan een Kamerdebat te eisen.

Corien Prins, hoogleraar Nederlands privacyrecht: 'Wat de gemeente Ede doet mag absoluut niet. Kennelijk worden alle Roma geregistreerd, jong en oud, en vormt etniciteit het enige criterium. Dat is niet alleen in strijd met de Wet Bescherming Persoonsgegevens, maar ook met antidiscriminatie-principes in Europese regelgeving en mensenrechtenverdragen. Deze lijsten laten precies zien waarom we etnische registratie hebben verboden, op die paar heel strikt geformuleerde uitzonderingen na.'

De Wet Bescherming Persoonsgegevens is de opvolger van de eerste Nederlandse privacywet van 1989 en trad in werking op 1 september 2001. Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) ziet toe op de naleving van de wet.

Het Roma Platform Nederland, zelforganisatie van de Nederlandse Roma, vermoedt al langer dat gemeenten de etniciteit van Roma systematisch registreren. Ook de Anne Frank Stichting ziet een breder patroon, aldus jurist Peter Rodrigues: 'Het viel ons al langer op dat de cijfers die gemeenten over Roma geven wel heel nauwkeurig zijn.'

De gemeenten zeggen met de gegevens het schoolverzuim onder Roma beter aan te kunnen pakken. 'Het is niet meer dan logisch dat gemeenten voor het ontwikkelen en verantwoorden van hun beleid de doelgroep in kaart willen brengen. Maar omdat de privacyregels niet goed bekend zijn leidt dat al snel tot verboden vormen van etnische registratie', aldus Jeroen Dijsselbloem (PvdA).

Voor Roma is etnische registratie een gevoelig punt, omdat zij op basis van soortgelijke lijsten in de Tweede Wereldoorlog gemakkelijk gedeporteerd konden worden.




Ingezonden persbericht