Gemeente Lochem


College Lochem presenteert ambities in collegeprogramma 2010-2014

'Samen ondernemend'. Dit is de titel van het collegeprogramma 2010-2014 van burgemeester en wethouders (B&W) van Lochem. Een breed samengesteld programma dat B&W samen met partners creatief en ondernemend wil uitvoeren. Het is geen statisch programma. Het college houdt rekening met de uitkomsten van een nog op te stellen toekomstvisie Lochem 2020 en de noodzakelijke ombuigingen.

Acht programma's
Het collegeprogramma is een werkprogramma. De basis hiervoor is het bestuursakkoord 2010-2014. Het college wil aan de slag met acht programma's. Deze programma's zijn straks ook terug te vinden in de programmabegroting die in november aan de raad wordt gepresenteerd. De programma's zijn:
* Burger, bestuur en dienstverlening

* Veiligheid en handhaving

* Natuur en milieu

* Verkeer, vervoer en wegen

* Wonen en werken

* Sport, cultuur en recreatie

* Zorg en welzijn

* Onderwijs en jeugd
Creativiteit en ondernemingszin
De bestuursperiode 2010-2014 valt in een periode van financieel zwaar weer. Met hoeveel minder geld de gemeente het de komende jaren precies moet doen, is nog niet bekend. Toch wil Lochem de komende jaren effectief zijn in beleid en de begroting sluitend houden. Dit vraagt de nodige creativiteit en ondernemingszin. B&W wil op zoek naar nieuwe werkwijzen (procesinnovatie), een heroriëntatie op het gemeentelijk takenpakket (productinnovatie) en nieuwe mogelijkheden om samen met inwoners en partners maatschappelijke opgaven te realiseren (rolinnovatie). Vooralsnog blijft geen beleidsterrein buiten beschouwing. Ook wordt nadrukkelijk onderzocht hoe de gemeentelijke inkomsten kunnen worden vergroot.

Burger, bestuur en dienstverlening
Dit programma gaat over de relaties die de gemeente heeft met onder meer inwoners, bedrijven en instellingen. De gemeente kent meerdere rollen, zoals die van handhaver, dienstverlener, partner of opdrachtgever. B&W wil bereiken dat de gemeente in elke situatie de meest passende rol aanneemt. Burgerparticipatie blijft een speerpunt. Het college wil de samenwerking met de dorpsraden doorontwikkelen en een nieuwe werkwijzen verkennen, zoals het kerngericht werken. Het uitgangspunt voor dienstverlening is dat deze klantgericht, vraaggericht en vooral oplossingsgericht is. Lochem wil een professionele dienstverlener zijn, door kwalitatief goede producten te leveren, dienstverlening nog toegankelijker te maken en helder te communiceren.

Veiligheid en handhaving
Het programma Veiligheid en handhaving draagt in belangrijke mate bij aan een prettig leefklimaat. Het college gaat de nota integrale veiligheid actualiseren. Er wordt actief werk gemaakt van het voorkomen en terugdringen van overlast en huiselijk geweld. Het college is ervan overtuigd dat dit het beste slaagt als gemeente, politie, justitie en zorgverleners hierin samenwerken. Ook de politie hangt bezuinigingen boven het hoofd. Het streven is het politiekorps Noord- en Oost- Gelderland op sterkte te houden, zodat de politie in Lochem zichtbaar en herkenbaar is. Ook in dit beleidsveld wordt een beroep gedaan op de inzet van burgers. B&W onderzoekt of inwoners die dit willen, kunnen worden opleid tot politievrijwilligers die inzetbaar zijn bij evenementen, grootschalige controles en regulier politiewerk.

Natuur en milieu
Lochem klimaatneutraal in 2030. Om dit te bereiken zet het college maximaal in op energiebesparing en duurzame energie. Dit in combinatie met duurzaam bouwen in bestaande- en nieuwbouw. De gemeente geeft zelf het goede voorbeeld, door het nieuwe gemeentehuis duurzaam te bouwen, door grootschalige afname van duurzame energie mogelijk te maken en programma's voor te bereiden op het gebied van Cradle to Cradle (afval is voedsel). B&W wil ook bereiken dat inwoners binnen vier jaar per persoon 80 kilo minder restafval aanbieden dan nu (ruim 250 kg per inwoner per jaar). Zo wordt een wezenlijke bijdrage geleverd aan een beter klimaat, in brede samenwerking met inwoners, bedrijven en instellingen.

Lochem heeft de lusten maar ook de (financiële) lasten van een groot areaal aan openbaar groen. Het college streeft naar gezamenlijk beheer van openbaar groen. Burgers worden in staat gesteld om de kwaliteit van hun groen boven het basisniveau te verhogen. De gemeente faciliteert inwoners door wijk- en kerngericht te werken en breidt daarmee succesvolle experimenten van gezamenlijk beheer van het openbaar groen uit.

Verkeer, vervoer en wegen
Prioriteiten op dit beleidsterrein zijn onverkort het stimuleren van gebruik van de fiets en het openbaar vervoer, verkeersveiligheid, parkeren, duurzaam onderhoud van wegen en het bevorderen van leefbaarheid, doorstroming en veiligheid op en langs de provinciale wegen N346 (omlegging Eefde) en N348 (trajectverkenning Eefde-Deventer en rondweg Lochem). Het college wil adequaat reageren op signalen van Lochemers over onveilige verkeerssituaties, ook op of langs niet-gemeentelijke wegen. Zo dringt B&W bij de provincie aan op de aanleg van een fietspad voor scholieren langs de N346. Voor het beheer en onderhoud van wegen stelt het college een beheerplan op, gericht op duurzaam onderhoud. De spoorverbinding Zutphen-Deventer heeft gelet op de rijksplannen de aandacht. Lochems belang hierin is leefbaarheid. Hiervoor wordt aandacht gevraagd bij het rijk.

Wonen en Werken
Ruimtelijke vraagstukken zullen een thema zijn in de te ontwikkelen toekomstvisie Lochem 2020. Het gaat hierbij om de ontwikkeling van de stad Lochem, de kernen en het buitengebied. Hierbij kan geput worden uit ruimtelijk beleid dat de afgelopen collegeperiode tot stand is gebracht. Het college wil een structuurvisie opstellen voor de kern Lochem, gaat verder met de realisatie van het stedenbouwkundig plan 'Etalage naar de Toekomst' en streeft naar het actueel hebben van de bestemmingsplannen van de kernen in 2012.

Het college streeft naar een evenwichtig, gevarieerd woningaanbod, passend in de markt, voor alle kernen en de stad. De visie Wonen en Werken 2007-2015 wordt uitgevoerd en er wordt gewerkt aan een vernieuwde visie voor de periode 2010-2025. Hieraan gaat een lokaal en regionaal woningbehoeftenonderzoek vooraf.

Werken
Bedrijfsverplaatsingen, teruglopende werkgelegenheid in de landbouw en de subregionale rol die Lochem vervult in het noordwestelijke deel van de Achterhoek, maken dat het college zich blijvend inzet voor werkgelegenheid en versteviging van de lokale economie. Het bedrijventerrein Stijgoord wordt ontwikkeld. Daarnaast komt er een onderzoek naar de lokale en regionale behoefte aan bedrijfsterreinen voor de periode 2010-2025. Het college onderzoekt de mogelijkheid om de hele gemeente Lochem (kernen, buitengebied en bedrijventerreinen) te voorzien van glasvezel. Ook een actief startersbeleid, bedrijfssubsidies en acquisitie dragen bij aan het behoud van werkgelegenheid.

Sport, cultuur en recreatie
Meer sport en meer bewegen voor alle Lochemers is kort samengevat de doelstelling van dit college. Het accent ligt daarbij op jongeren, ouderen en mensen met een beperking. B&W stimuleert en ondersteunt partijen hierbij maar legt meer verantwoordelijkheid bij organisaties en instellingen als het gaat om instandhouding, exploitatie en beheer van speel- en sportvoorzieningen. Speerpunten zijn privatisering van openluchtbaden, afkoop van onderhoud van de voetbalvelden en subsidieregeling voor binnensport.

Lochem streeft naar behoud van en het verder uitbouwen van het culturele leven. Een schouwburgfunctie, bibliotheek, muziekschool, (goed onderhouden) kunst in de openbare ruimte, amateurkunst en een breed activiteitenaanbod horen daarbij. In 2010 loopt het haalbaarheidsonderzoek naar het behoud van de schouwburgfunctie. Het college start met het maken van een culturele kaart om kruisbestuiving tussen het aanbod te stimuleren. Lochem wil verder stapsgewijs naar een volwaardig monumentenbeleid. Dit start met een herijking van de monumentenlijst en het uitbrengen van een monumentengids.

Recreatie en toerisme zijn voor Lochem van groot economisch belang. Het college zet in op een duurzame toeristisch-recreatieve sector, zoveel mogelijk gedragen door particulieren. De gemeente is faciliterend, bijvoorbeeld door het buitengebied als een van de toeristische peilers te beschouwen en mogelijkheden vast te leggen in het bestemmingsplan buitengebied. Denk aan kamperen bij de boer of bed en breakfastfaciliteiten.

Zorg en welzijn
Participatie is deze collegeperiode een sleutelwoord. Alle inzet is erop gericht dat inwoners van Lochem actief meedoen aan de lokale samenleving. Zij worden hiertoe uitgenodigd, mede door aanwezigheid van voorzieningen in de kernen. Sociale structuren worden versterkt en de inzet van mantelzorgers en vrijwilligers is hierbij onmisbaar. De gemeente doet een beroep op modern naoberschap en onderzoekt hoe vrijwilligers hierin het beste ondersteund kunnen worden Voorzieningen, opvang en verzorging zijn uiteraard beschikbaar voor wie dit nodig heeft, maar zelfredzaamheid staat centraal in het beleid Wet maatschappelijke ondersteuning. De wens is om het Wmo-loket uit te breiden tot een compleet zorgloket. De vraag van cliënten komt hierdoor centraal te staan.

Werk en inkomen beschouwt dit college als de hoeksteen voor participatie. Het college maakt zich sterk voor een doelgericht re-integratiebeleid om mensen die geen werk hebben, weer mee te laten doen op de arbeidsmarkt. In januari van 2011 wil het college, samen met ketenpartners, starten met nieuw armoede- en minimabeleid. Welke verstrekkingen hiervan deel uitmaken komt aan de orde bij de begrotingsbehandeling 2011.

Onderwijs en jeugd
Het college zet in op een breed en kwalitatief goed onderwijsaanbod met extra aandacht voor zorgleerlingen. In elke kern mag rekenen op aanwezigheid van basisonderwijs. Ook streeft B&W naar instandhouding van het voortgezet onderwijs, waaronder een school voor voortgezet speciaal onderwijs.

De gemeente stimuleert brede scholen waarin het kind centraal staat. Samenwerking tussen onderwijs, kinderopvang, sport, cultuur en buurtwerk is hierin essentieel. Dit college maakt ook werk van goede onderwijshuisvesting. Het Integraal Huisvesting Plan 2010-2019 is het kader om hiermee voortvarend aan de slag te gaan. Vervangende huisvesting voor Rentray en de Propschool, St. Joseph en Prins Hendrikschool hebben prioriteit. Nieuwe schoolgebouwen zijn -vanuit de brede schoolgedachte- bij voorkeur multifunctionele gebouwen.

Lochem voert een actief jeugdbeleid met een sluitend aanbod van voorzieningen voor jeugd, ouders en opvoeders; toegankelijk en afgestemd op hun vraag. In januari 2011 opent het centrum voor Jeugd en Gezin. Het peuterspeelzaalwerk wordt verder ontwikkeld en er wordt een koppeling gemaakt met een zorgnetwerk voor 0-4-jarigen. Dit biedt kinderen ontwikkelingskansen en maakt het mogelijk om de kans op achterstanden tijdig in beeld te hebben.