Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Stavoren, 21 september 2010

Vandaag vond op het IJsselmeer bij Stavoren de perspresentatie plaats van het Brulboeiorgel, het eerste bespeelbare instrument dat klanken voortbrengt door middel van op en neer gaande boeien. Voor de eerste keer kon de werking van het brulboeiorgel op zee gehoord en gezien worden. Bedenker Hoite Pruiksma bespeelde het orgel. Een spannend moment voor de technici en het artistieke team die al sinds 2006 werken aan de ontwikkeling en realisatie van het brulboeiorgel.

Het brulboeiorgel bestaat uit een bespeelbaar hoofdeiland met daar omheen zeven boeien. De boeien produceren ieder andere tonen door het gebruik van verschillende tongwerken. Het bespelen wordt mogelijk door de tongen ieder afzonderlijk aan of uit te zetten. De zee bepaalt het ritme, onvoorspelbaar, uniek in elk moment, dicht bij de natuur, op de grens van natuur en cultuur, op de grens van geluid en muziek. Het orgel wordt vanaf het hoofdeiland, dat ook is voorzien van rijen tongen, bespeeld. De techniek van dit innovatieve instrument, bestaat uit een speciaal ontwikkeld luchtpompsysteem op de boei in combinatie met het gebruik van titanium als materiaal voor de tongwerken. De techniek is ontwikkeld door Sjoerd Vellinga, Louis Huivenaar en Universiteit Twente.

FOTOBIJSCHRIFT

Bedenker Hoite Pruiksma laat het brulboeiorgel brullen.

Het brulboeiorgel op het Ijsselmeer bij Stavoren

Voorbereiding brulboeiconcert

Tot aan de premiere wordt er verder gebouwd aan décor en techniek en wordt het brulboeiorgel speelklaar gemaakt. Vanaf 1 oktober vinden de repetities plaats met de musici, zangeres en acteur.Ter introductie van het Brulboeiorgel is de muziekvoorstelling Wy en Wetter ontwikkeld. Een locatievoorstelling bij Stavoren onder aan de zeedijk van het IJsselmeer ÂŽs avonds bij stoer weer in de eerste weken van de herfst. Rode draad van de voorstelling is een gedichtencyclus.

Muziekvoorstelling Wy en Wetter

Wy en Wetter is gemaakt voor Brulboeiorgel, vier saxofoons, trompet, accordeon, viool, zang en één acteur. Hoite Pruiksma liet zich voor zijn nieuwe composities o.a. inspireren door oude zeemansliederen; tevens bewerkte hij muziek van Charles Ives en Percy Grainger voor deze voorstelling. Het publiek beleeft het klank- en schouwspel zittend op de dijk met de haren in de wind. Wy en Wetter vertelt het verhaal van de zee, van de geheimen en mysteries en over ons leven met water in een poëtische zeeballade.

Credits:

Ontwikkeling: Hoite Pruiksma en Romke Toering

Muzikale leiding: Hoite Pruiksma

Gedichtencyclus: Baukje Wytsma

Vormgeving: Henk de Boer

Regie: Romke Toering

Sopraansax: Edith Bakker, Altsax: Rennie van der Wal, Tenor- en altsax: Agnes de Vries, Bariton- en sopraansax: Harmke Bylsma-Johnson, Zang: Femke de Boer, Accordeon: Herman Peenstra, Viool: Sander Prins, Trompet: Andries Visser, Brulboeiorgel: Hoite Pruiksma

Acteur: Thijs Feenstra

Speeldata: woensdag 6 oktober t/m zaterdag 9 oktober

Aanvang: 20.00 uur.

Locatie: Zeedijk bij Stavoren.

Kaartverkoop: www.brulboeiorgel.nl