Oudste schouders dragen de zwaarste lasten

21/09/2010 19:05

Centrale Samenwerkende Ouderenorganisaties

De CSO, koepel van de ouderenorganisaties de Unie KBO, PCOB, NVOG en NOOM, is verbaasd en teleurgesteld over het feit dat de oudste Nederlanders meer dan gemiddeld in hun portemonnee getroffen worden. Geen feestelijke Prinsjesdag voor ouderen.

Uit de koopkrachtberekeningen van het demissionaire kabinet blijkt dat de koopkracht van ouderen meer achteruitgaat dan die van andere huishoudens.

Gemiddeld gaat de koopkracht van huishoudens er 0,25% op achteruit. Ouderen daarentegen gaan er 0,75% op achteruit.

Daar komt nog bij dat in deze koopkrachtberekeningen niet alle maatregelen zijn meegenomen. Zo zijn op inkomensgebied de korting AOW-partnertoeslag, de omvorming van de AOW-tegemoetkoming en de korting op deze tegemoetkoming niet meegenomen. Dit kan al gauw oplopen tot een extra koopkrachtvermindering van 0,2%.

Ouderen die veel zorg nodig hebben zijn nog veel slechter uit. Zij worden namelijk ook nog geconfronteerd met een forse bezuiniging op hun persoonsgebonden budget, een hogere eigen bijdrage WMO/AWBZ, hogere kosten voor fysiotherapie, mobiliteitshulpmiddelen en medicijnen. Door deze opeenhoping van bezuinigingen worden ouderen extra gepakt terwijl zij niet meer de mogelijkheid hebben om deze aanslag op hun inkomen te compenseren.

De CSO komt tot de conclusie dat het demissionaire kabinet een gunstiger beeld schetst dan waar vele ouderen mee geconfronteerd gaan worden.

De CSO richt nu haar pijlen op de Tweede Kamer om de oneerlijke lastenverdeling ongedaan te maken.