Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie


Patiëntenkoepels: Besparingen maken zorg niet gezonder

21 september 2010

Utrecht, 21 september 2010 - Met de vandaag gepresenteerde bezuinigingen op zorg ligt de nadruk op uitgavenbeheersing. Er is met de blik van een boekhouder naar de zorg gekeken. Dat vinden de patiëntenorganisaties NPCF en de CG-Raad.

Om goede, toegankelijke en betaalbare zorg voor nu en de toekomst veilig te stellen, is een duidelijke visie nodig. Beide roepen het toekomstige kabinet op om daar spoedig mee te komen.

De NPCF en de CG-Raad zien dat het kabinet een weg inslaat naar riskante verschraling van de zorg. Vooral mensen met een chronische ziekte of handicap krijgen daarmee te maken. Er zijn slimme besparingen mogelijk door overbodige zorg weg te nemen en vooral door de zorg beter te organiseren. Dan hoeft de overheid weinig of niet te snijden in de zorg.

Positief is de keuze van het kabinet om extra in te zetten op kwaliteit. Onbevredigend blijft het gebrek aan samenhang in het beleid. Ondoordacht schrappen op het ene vlak, kan tot kostenverhoging leiden op andere vlakken. Alle mogelijke effecten van de bezuinigingen moeten meegewogen worden in de besluitvorming door de Tweede Kamer, vinden de NPCF en de CG-Raad.