Algemene Onderwijsbond

Zwakke leerlingen, inburgeraars en personeel merken bezuinigingen Kwart bezuinigingen raakt kwaliteit onderwijs

De 3,2 miljard euro aan bezuinigingen van het demissionaire kabinet raken de kwaliteit van het onderwijs onevenredig hard. Meer dan een kwart van de maatregelen raakt het onderwijs. De in de Troonrede uitgesproken passage dat het onderwijs wordt ontzien, staat dus haaks op de praktijk. Het lerarentekort loopt op door een bezuiniging op lerarensalarissen, mbo-onderwijs komt extra in de problemen door een bezuiniging op inburgering en in het basis- en voortgezet onderwijs zijn de zwakste leerlingen de dupe. AOb-voorzitter Walter Dresscher: "Nederland wil naar de top 5, maar het onderwijs gaat in de min en het personeel wordt op 0 gezet."

In 2010 zijn de lonen van onderwijspersoneel al niet gestegen. Ook in 2011 wordt weer bezuinigd op de loonruimte door handhaving van de nullijn. Werken in het onderwijs wordt zo minder aantrekkelijk. Scholen hebben nu al moeite goede leraren aan te trekken. Leerlingen merken dat direct, met minder onbevoegde leraren en het oplossen van het lerarentekort presteren scholen veel beter. De optimistische scenario's uit Werken in het onderwijs kunnen weer de la in, want de achterblijvende salarisontwikkeling is niet meegenomen in de prognoses. De AOb eist een loonstijging van 2% -net als in andere sectoren- en wil daarnaast 1% investeren in de kwaliteit van onderwijs door bijvoorbeeld scholing en begeleiding van startende leraren.

Bezuiniging op inburgering treft roc's
In 2011 gaat 100 miljoen euro van het budget voor inburgeringsonderwijs af. Dit bedrag loopt op tot 300 miljoen in 2015. Dit is voor roc's een nieuwe strop, nadat ze eerder bij de invoering van marktwerking al flink gesneden hebben in hun personeel. Uit een onderzoek van Regioplan bleek eerder al dat de kwaliteit van het inburgeringsonderwijs hier onder lijdt.

Onderwijs goed voor kwart bezuinigingen
Onderwijs gaat dus flink in de min. Vooral de bezuiniging op de zogenaamde enveloppemiddelen, waarvan de 235 miljoen euro die voor komend jaar stond gereserveerd niet wordt uitgekeerd , komt flink aan bij de zwakke leerling. Daarnaast loopt het 'budget per student' in het mbo met honderd terug tot 7200 euro. In het hoger onderwijs staat een vergelijkbare korting gepland vanaf 2012. Dresscher: "Bij de vorige begroting nam de hele Kamer een motie aan om te investeren in onderwijs om naar de top 5 van kenniseconomieën te komen. Ook in de verkiezingsprogramma's werden investeringen beloofd. Die beloftes zijn toch niet nu al vergeten?"