Belgische Federale Overheid

Steven Vanackere en Olivier Chastel verheugen zich over de zeer goede Belgische resultaten

Publicatie van resultaten inzake omzetting van EU-richtlijnen: Steven Vanackere en Olivier Chastel verheugen zich over de zeer goede Belgische resultaten

Datum: 21 september 2010

Vandaag, dinsdag 21 september, heeft de Europese Commissaris belast met de Interne Markt en Diensten, Michel Barnier, de resultaten van het 21ste Europese Scorebord voor de omzetting van richtlijnen in het eerste halfjaar 2010 bekend gemaakt. Een belangrijk moment voor de Staatssecretaris van Europese Zaken, Olivier Chastel die, in overleg met Vice-Premier Minister en Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere, belast is met de coördinatie van de omzetting van richtlijnen door België.

"Samen met Italië, heeft ons land de grootste vooruitgang geboekt en is van de 19de naar de 10de plaats gegaan in het Europese klassement", licht Olivier Chastel toe. Voor hem is deze vooruitgang met name te danken aan de instrumenten die op Belgisch niveau sinds 2008 zijn ingesteld om het omzettingssysteem in België te verbeteren, zoals bv. de centrale databank Eurtransbel. Deze is gebruiksvriendelijker geworden, een alarmsysteem via kleuren werd ingevoerd, een handboek voor het gebruik van de database werd opgesteld, ...

"In België hebben wij een allesomvattende oefening gedaan rekening houdend met de vele nationale en Europese actoren betrokken bij de omzetting maar ook met de complexiteit van de dossiers die van de omzetting van richtlijnen een intensief maar wezenlijk aspect van het proces van Europese integratie maken", verklaarde Olivier Chastel. De omzetting van Europese richtlijnen is immers een belangrijk thema voor alle burgers die wonen, werken, circuleren, leven in de Europese Unie.

Deze vrijdag zal Olivier Chastel een evaluatie van de actuele resultaten voor de Europese Scoreborden van november 2010 en mei 2011 aan de Ministerraad voorleggen. "Het gaat er nu om deze positieve trend te handhaven opdat deze goede resultaten zich bij de volgende evaluatie bevestigen, en ook in een verbetering van de Belgische resultaten inzake inbreukprocedures tot uiting komen", voegt Steven Vanackere toe.